L'Ibex 35 va retenir ahir amb prou feines els 8.500 punts bàsics i, després que es registrés una lleugera caiguda del 0,04%, va tornar a repetir el mínim anual de dimecres, amb 8.519 punts. Els experts temen una nova recessió econòmica.

Els inversors van plegar veles enmig d'un altre episodi més de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, amb nous intercanvis d'acusacions entre el Govern xinès i Donald Trump, i després que es fessin públiques les últimes dades macroeconòmiques, tant dins com fora del país, que apunten a una desacceleració econòmica a Espanya i a una aturada econòmica d'Alemanya, la locomotora europea.

Entre els valors que registraven més pèrdues en el tancament de la jornada d'avui destacaven MásMóvil (-5,9%), Enagás (-2,08%), Indra (-2,015) i Cie Automotive (-1,74%). Entre els pesos pesants del selectiu espanyol, Repsol reculava l'1,7%; Inditex, el 0,89%, Telefónica, el 0,7%; Naturgy, el 0,34%, i BBVA, el 0,22%, l'únic banc que ha tancat amb pèrdues.

Per contra, Iberdrola, que va registrar uns guanys del 2,2%, liderava les pujades, seguida de Bankinter (+ 0,88%), Banc Sabadell (+ 0,77%) i Endesa (+ 0,56%). Bankia va guanyar el 0,2% i Banco Santander, el 0,12%.

A les places europees, les caigudes van ser més profundes que en l'índex borsari espanyol, i Londres va perdre l'1,24%, mentre que Frankfurt i París van cedir el 0,63% i el 0,22%, respectivament.

Finalment, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, de referència per al Vell Continent, se situava en els 58,24 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate baixava fins situar-se en un preu de 54,56 dòlars.

L'Organització Mundial del Comerç va advertir ahir d'un «nou debilitament» del comerç mundial durant el tercer trimestre, d'acord amb l'actualització del seu últim Baròmetre sobre Comerç de Mercaderies, que destaca que l'augment dels volums de comerç mundial roman «feble» en aquest període.

L'OMC destaca que la «pèrdua d'impuls» al comerç de béns ja s'ha confirmat en trimestres anteriors, i la nova versió del baròmetre suggereix que l'expansió per sota de la tendència en el comerç de mercaderies persistirà els propers mesos.