El Bundesbank, el banc central d'Alemanya, afirma que hi ha una probabilitat cada vegada més alta que l'economia europea més gran entri en recessió tècnica durant el tercer trimestre del 2019, quan la institució anticipa que el PIB podria patir una lleugera contracció, que caldria afegir-se a la caiguda del 0,1% registrada entre els mesos d'abril i juny.

«En general, l'economia podria tornar a declinar lleugerament», adverteix el Bundesbank en el seu últim butlletí mensual, en el qual assenyala com a principal factor responsable de la pèrdua d'activitat de la persistent recessió que travessa el sector industrial, ja que les dades més recents «apunten a una caiguda igualment significativa en el trimestre actual».

Si es confirma la contracció del PIB germànic entre els mesos de juliol i setembre, Alemanya entraria en recessió tècnica, quan s'encadenen dos trimestres consecutius de caiguda de l'activitat, per primera vegada en sis anys, després que l'economia d'Alemanya patís una contracció del 0,4% durant el quart trimestre del 2012 i del 0,5% els tres primers mesos del 2013. En la seva anàlisi, la institució presidida per Jens Weidmann reconeix que el final de la recessió que travessen les fàbriques alemanyes «encara no s'entreveu», fet que podria afectar negativament de manera gradual l'evolució d'alguns segments del sector serveis.

El banc central d'Alemanya adverteix que la frenada en el creixement de la locomotora europea comença a fer-se notar en el mercat laboral alemany.

D'aquesta manera, apunta que el creixement de l'ocupació observada durant la primavera «va ser molt més lent que en trimestres anteriors».

Malgrat el pessimisme de la seva anàlisi més recent sobre l'economia d'Alemanya, el Bundesbank sosté que des de la perspectiva actual el resultat encara és obert, i assenyala que aquest dependrà en bona mesura de si hi ha una recuperació de les exportacions i, per tant , de la indústria, abans que afecti l'economia domèstica.

L'economia d'Alemanya, la més gran d'Europa, va registrar entre l'abril i el juny una contracció de l'activitat del 0,1% en comparació amb el primer trimestre del 2019, quan el PIB germànic va créixer el 0,4%, segons va confirmar la setmana passada l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis), que va atribuir en part aquesta caiguda a l'evolució de la balança comercial internacional, atès que les exportacions van registrar una baixada trimestral més gran que les importacions, mentre que la demanda domèstica va tornar a tenir una contribució positiva, amb un increment del consum de les llars respecte del primer trimestre, així com de la despesa pública.

La caiguda de l'activitat el segon trimestre i el risc de recessió ha fet saltar les alarmes al Govern de coalició liderat per Angela Merkel.