L'Associació Nacional d'Indústries de la Carn d'Espanya (Anice) creu que un impost sobre la carn, com el que es debat posar a Alemanya per qüestions de salut i de sostenibilitat, «no és una bona solució», ja que penalitzaria les famílies més modestes encarint la cistella de la compra.

Des d'Anice asseguren que es tractaria d'un «impost indirecte, com l'IVA, que té més impacte en les economies modestes, que són les que més dificultat tenen per accedir a la proteïna de qualitat», i que amb prou feines tindria efecte en les famílies amb més capacitat econòmica.

Com que és un impost enfocat als consumidors, aquest no repercutiria en les millores de la forma de producció, que és «on realment cal continuar fent avenços», segons afirmen.

«En la nostra opinió, seria més eficaç donar suport a les indústries per modernitzar-se i ser més competitives i sostenibles que tractar de limitar el consum, centrant-se, a més, en les economies més modestes», assenyalen des d'Anice.

L'associació puntualitza que aquest tipus de mesures ja s'han desenvolupat amb anterioritat en altres països, com per exemple l'impost sobre el greix desenvolupat a Dinamarca el 2011, i que van haver de ser retirades perquè no aportaven amb prou feines resultats.

Respecte a la repercussió que tindria la implantació de l'impost alemany en les exportacions espanyoles, Anice afirma que «a nivell de les nostres empreses no té cap repercussió, ja que l'IVA no es té en compte, és un tema que repercutirà en el consumidor alemany».

El cas de Dinamarca

Anice afegeix que tindria un impacte, «sobretot», en la indústria alemanya, «que perdrà llocs de treball, com ja va passar a Dinamarca, el que va ser un dels motius per abandonar l'impost al greix».

Sobre si un impost especial sobre la carn pot arribar a Espanya, l'assocació apunta que no té constància d'això i recorda que la carn és un aliment «bàsic», pel que considera que és lògic que es mantingui amb el tipus impositiu que correspon a aquesta classe de productes.

D'altra banda, respecte al descens en el consum de carn el 2018, que manté la lleugera però contínua tendència a la baixa que es va produint en la demanda d'aquest producte des del 2012, Anice afirma que aquests descensos són «moderats», i que de moment no estan notant «fortes caigudes».

«Tot i això, Espanya és un dels principals productors de carn d'Europa i una part important del seu negoci és l'exportació, fet que suposa que sigui més resilient davant les variacions del mercat intern», apunten.