27 de agost de 2019
27.08.2019
Regió7

La confiança dels empresaris alemanys, en mínims des del 2012

Segons l'economista Carsten Brzeski, «el risc d'una espiral negativa és més gran que mai»

26.08.2019 | 23:25
La confiança dels empresaris alemanys, en mínims des del 2012

La confiança dels empresaris alemanys ha caigut a mínims des del 2012, segons va fer públic ahir l'índex de clima empresarial elaborat per l'Institut d'Estudis Econòmics de Munic (IFO). L'amenaça d'una nova crisi ha situat aquest mes l'indicador als 94,3 punts, una xifra que al juliol va arribar als 95,8 i que acumula cinc mesos de caigudes consecutives. Aquest mateix indicador presentava fa un any un índex de 104 punts. Dels tres indicadors que presenta l'índex (confiança, valoració de la situació actual i expectatives de futur), tots tres registren caigudes pronunciades i un clima pessimista davant de l'ombra d'una nova recessió.

En aquest sentit, Clemens Fuest, president d'IFO, va asse-nyalar que «les empreses tornen a estar molt poc satisfetes amb la seva situació comercial actual. El pessimisme respecte als mesos vinents també ha augmentat. Cada vegada hi ha més indicis d'una recessió a Alemanya». La valoració dels empresaris alemanys de la situació actual tampoc és optimista: segons reflecteix l'índex, la xifra de 97,3 punts no s'havia assolit des de novembre del 2014 i ha registrat una caiguda de 2,3 punts respecte al mes passat. Pel que fa al tercer indicador, el de les expectatives de futur, els empresaris alemanys no es mostraven tan pessimistes des de juny del 2009. La dada corresponent d'IFO ha passat del 92,1 del mes de juliol al 91,3 d'aquest agost.

L'última lectura de l'índex IFO suggereix que «el risc d'una espiral de sentiment negatiu és més gran que mai», tal com adverteix Carsten Brzeski, economista cap d'ING Alemanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit