La Cambra de Comerç de Barcelona ha elevat dues dècimes la previsió de creixement del PIB català per al 2019, fins al 2,3% -tres dècimes menys que el 2018-, i per al 2020, fins al 2,1%, respecte de les previsions del trimestre anterior per la bona evolució de l'economia durant la primera meitat de l'any.

Per a l'any següent, també han millorat perquè el 2019 està sent més positiu i perquè es preveu una millora de les exportacions. Així doncs, la Cambra preveu que continuarà la fase expansiva de l'economia catalana durant el 2019 i el 2020, amb taxes de creixement superior al 2%, fet que representa una lleugera pèrdua de dinamisme respecte a l'any anterior, ja que, segons la Cambra, ha entrat en una fase més madura del cicle econòmic.

Tot i així, apunta que el creixement seguirà anant en línia amb l'economia espanyola i molt per sobre de l'europea, tot i que constata els riscos procedents d'un possible agreujament de les tensions comercials, un Brexit dur o que les polítiques d'estímul per frenar la desacceleració de l'economia xinesa no donin resultat.

La revisió de les previsions per al 2019 respecte a fa tres mesos ha millorat per l'evolució prevista dels components de la demanda interna, amb un augment del creixement per al consum privat i el consum públic d'una dècima, mentre que en el cas de la formació bruta de capital la revisió a l'alça ha estat de tres dècimes.

Això, segons la Cambra, és un fet «molt positiu» perquè confirma que la inversió continua sent el component del PIB més dinàmic i anticipa una evolució positiva en l'ocupació del futur.

D'altra banda, la Cambra considera que hi ha marge per millorar els salaris perquè la previsió d'inflació per al 2019 se situa a l'entorn de l'1% i al mateix temps augmentaria les rendes per donar més impuls al consum.

Segons les estimacions de la Cambra i del Laboratori AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, els dos primers trimestres del 2019, el ritme de creixement trimestral del PIB ha estat del 0,6% i el 0,7%, i s'espera que sigui del 0,6% per al tercer.

Es tracta de taxes superiors als creixements intertrimestrals del 2018, que va ser del 0,4% i del 0,5%. D'acord amb aquestes estimacions, el creixement interanuals del PIB d'aquests tres primers trimestres del 2019 seria del 2,1%, el 2,2% i el 2,3%, respectivament.