03 de setembre de 2019
03.09.2019

Espanya reclamarà ajudes per al sector agrari pel Brexit

El Govern espanyol exigirà «mecanismes de suport financer» a la UE

02.09.2019 | 22:51
El ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas

Espanya va anunciar ahir que reclamarà a Brussel·les «mecanismes de suport financer» per al sector agrari si hi ha un Brexit sense acord.

En declaracions als mitjans de comunicació, el ministre en funcions d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va assegurar ahir que aquesta setmana exigirà a la Comissió Europea ajudes econòmiques i una atenció «especial» per als productes peribles, com fruites i verdures, si el Regne Unit marxa de la Unió Europea el 31 d'octubre de manera abrupta. Està previst que Planas parli aquesta mateixa setmana amb l'eurocomissari d'Agricultura per traslladar les reclamacions d'Espanya.

Fonts europees no descarten que mesures com aquestes es posin sobre la taula els pròxims dies a Brussel·les, mentre que a Londres s'agreuja la crisi política interna entorn del Brexit.


Plans de contenció

Si bé els darrers mesos la CE ja ha aprovat plans de contenció per mitigar l'impacte d'un trencament abrupte amb el Regne Unit, hi ha la possibilitat d'activar altres fons del pressupost europeu per donar suport a sectors econòmics clau.

L'Executiu europeu reconeix en diversos informes que aquest escenari tindria un cost «particularment alt» per als sectors com l'agrari, especialment aquells que exporten més al Regne Unit, o pel turístic en regions que depenen més dels visitants britànics.

A més, admeten que les petites i mitjanes empreses que comercien amb el Regne Unit estan «menys preparades» que les grans companyies per fer front a un Brexit sense acord.

Així, la Comissió Europea ja es va mostrar disposada a l'abril a crear un paquet d'ajudes als Estats membre per «alleujar les conseqüències econòmiques immediates».

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions va recordar que Espanya ven al Regne Unit anualment uns 4.200 milions d'euros, dels quals la quarta part provenen d'Andalusia, «en sectors tan importants com són el vi, l'oli d'oliva i les fruites i hortalisses».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit