Google pagarà una multa «rècord» de 170 milions de dòlars per les acusacions de la Comissió Federal de Comerç (FTC, per les seves sigles en anglès) i la fiscal general de Nova York que va obtenir grans beneficis a YouTube en recopilar il·legalment informació personal de nens sense el consentiment dels pares.

L'acord, anunciat ahir per la Fiscalia, requereix que Google i YouTube paguin 136 milions a la FTC i 34 milions a l'Estat de Nova York per violar la Llei de Protecció de la Privacitat Infantil a Internet. Aquesta multa és la més gran que la FTC ha imposat en aquest àmbit des que el Congrés dels EUA va promulgar la llei el 1998.

«YouTube va promocionar la seva popularitat entre els nens a possibles clients corporatius», va dir el president de la FTC, Joe Simons, que va votar a favor de l'acord, i va agregar que va recordar les reticències de «la compa-nyia per reconèixer que parts de la seva plataforma estaven clarament dirigides als nens», per la qual cosa «no hi ha excusa per a les violacions de la llei per part de YouTube». La llei estatunidenca requereix que els llocs dirigits a nens publiquin les seves pràctiques de dades i obtinguin el consentiment dels pares per recopilar informació sobre els menors de 13 anys. L'administració al·lega que YouTube va recopilar informació personal d'«espectadors de canals dirigits a nens» sense el consentiment dels pares usant cookies, que rastregen el comportament de l'usuari en internet.

«Google i YouTube van supervisar, van rastrejar i van publicar anuncis dirigits a nens petits i il·legalment només perquè continuessin movent-se els diners de la publicitat», va dir en un comunicat després de l'anunci la fiscal general de Nova York, Letitia James.

YouTube va dir en una publicació ahir que està prenent mesures: «Des dels seus primers dies, YouTube ha estat un lloc per a persones majors de 13 anys, però amb un auge en el contingut familiar i l'augment de dispositius compartits, la probabilitat que els nens vegin sense supervisió ha augmentat». En quatre mesos, va afegir YouTube, restringirà la recopilació de dades en vídeos dirigits a nens per «tractar les dades de qualsevol persona que vegi el contingut infantil a YouTube com a provinent d'un nen, independentment de l'edat de l'usuari».

YouTube va dir que deixarà de publicar anuncis personalitzats per a nens i que també deshabilitarà els comentaris i notificacions en aquests vídeos i va recomanar als pares usar la seva aplicació separada, YouTube Kids, per permetre que els nens menors de 13 anys usin el canal pel seu compte. A més de la sanció, l'acord requereix que Google i YouTube «desenvolupin, apliquin i mantinguin un sistema que permeti als propietaris de canals identificar el seu contingut dirigit a nens en la plataforma de YouTube».