05 de setembre de 2019
05.09.2019

Aragonès anuncia impostos a les grans herències i un IRPF progressiu

El vicepresident destaca que el canvi en l'impost sobre rendes físiques es farà «per diversos llocs»

04.09.2019 | 22:53
Pere Aragonès, durant una roda de premsa aquesta setmana

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va anunciar ahir que el projecte que presenten els grups parlamentaris durant aquesta setmana inclou una modificació de l'IRPF per fer-lo més progressiu, un canvi en l'impost de successions i impostos verds.

En una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, va reiterar que el Govern prepara un augment pel que fa als últims pressupostos del 2017 de 2.200 milions d'euros que provenen de «l'augment de la recaptació, perquè l'economia ha crescut» i va estimar que Catalunya passarà d'un PIB de 215.000 milions d'euros l'any 2017 a un PIB que superarà de llarg els 230.000 milions.

Va reconèixer que, amb aquests 2.500 milions, «no n'hi ha prou», per la qual cosa es planteja revisar l'àmbit de l'IRPF, encara que ha assumit que hi ha poc marge, però va insistir que cal aprofitar-lo.

Preguntat per si aquesta modificació de l'IRPF només afectaria les rendes altes, va explicar que pretenien un canvi «per diversos llocs en el sentit d'augmentar la progressivitat».

També va plantejar una modificació de l'impost de successions, que va recordar que ja va posar sobre la taula en la negociació dels pressupostos del 2019 amb els comuns, que no van prosperar perquè els comuns van considerar que el canvi era molt lluny del que les herències altes podien aportar.

Aragonès va assegurar que el 75% de les herències a Catalunya paguen menys d'un euro perquè Catalunya és un país amb «poca gent rica» i es va comprometre a gravar les grans herències.


Lluita contra el canvi climàtic

També va assegurar que, en la lluita contra el canvi climàtic, caldrà fer inversions, com ara en el transport públic, per la qual cosa s'ha mostrat partidari d'introduir impostos verds.

En la primera reunió que el seu departament va mantenir amb un partit de l'oposició (dimarts amb la CUP) no va haver-hi entesa. De fet, els cupaires van manifestar el seu descontentament perquè en la primera presa de contacte van albirar un projecte continuista amb les «retallades dels darrers anys».

Aragonès va advertir que, quan la CUP recela de la nova proposta de pressupostos del Govern perquè considera que «consoliden les retallades», aquesta consolidació correspon als pressupostos del 2017 que es van aprovar amb el suport de la CUP.

«Els comptes que ara tenim són els que va votar la CUP. Són els comptes del 2017 i l'any 2020 hauran passat tres anys. Però no poden dir que el pressupost que ells van aprovar és un pressupost de retallades», va dir el vicepresident català sobre uns comptes que la CUP va votar amb el compromís del llavors president Carles Puigdemont de fixar un referèndum al calendari i amb l'advertiment que, si no tiraven endavant, convocaria eleccions.

Va recordar que dimarts van aprovar el sostre de despesa del Govern per a l'any vinent amb el dèficit zero que imposa el Govern central.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook