L'empresa pública Forestal Catalana ha iniciat al terme municipal de Flix els treballs urgents per contenir l'erosió, evitar plagues i afavorir la regeneració forestal de la zona afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre del juny passat.

Els treballs s'allargaran fins a l'estiu de l'any vinent i se centraran en les zones arbrades amb pendent. El departament d'Agricultura té previst invertir 2,2 milions d'euros, pels quals els propietaris no hauran de pagar. Els operaris estan tallant els arbres afectats pròxims a la xarxa de camins i carreteres, que s'apilen per generar estella, així com creant feixines de terra per reduir la velocitat de l'aigua. Els treballs afectaran només una part dels espais afectats i es deixaran aquells que només concentren matolls, que s'hauran de regenerar per ells mateixos.

El director general de Desenvolupament, Oriol Anson, ha visitat els treballs que han començat a Flix. Els operaris talen arbres que s'han de retirar per permetre sanejar els boscos cremats i, especialment, els afectats que es troben a prop dels camins i la xarxa viària, per evitar possibles «accidents» per caiguda, deixant una franja de deu metres a banda i banda. En les zones arbrades amb pendent per on va passar el foc, la tala d'arbres serveix per construir feixines en posició perpendicular que evitin els efectes de l'erosió en el cas de pluges. Aquesta última actuació abastarà entre 70 i 90 hectàrees de terreny, segons Agricultura.

Addicionalment, Forestal Catalana efectuarà un control de fongs i insectes, per evitar que, aprofitant l'estat actual del bosc cremat, puguin proliferar de forma incontrolada. Això obliga a retirar ràpid la fusta afectada i fer un seguiment de possibles focus d'insectes i fongs perforadors. El pla de mesures urgents es complementa amb la revisió de la xarxa viària de la zona afectada.

Les tasques s'haurien d'allargar un any i abastaran els vuit municipis afectats per l'incendi. Segons reconeix, però, l'enginyer forestal del departament d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Eusebi Casanova, s'estendran sobre una part molt petita de les poc més de 4.000 hectàrees forestals afectades -de més de 5.000 en total-, la pràctica totalitat en mans de propietaris particulars. «En moltes zones no es farà. Per fer els treballs calen diversos condicionants: que hi hagi un pendent elevat i material suficient per construir les feixines. Si tenim una zona amb pendent que sempre ha estat matollar i no hi ha fusta per fer les feixines, tot i fer-les no podran complir l'objectiu de consolidar el terreny. Això no té sentit», apunta, i afegex que la durada i l'extensió dels treballs no es pot avançar amb precisió.