La indústria tèxtil desaccelera el seu creixement, tant en la producció com en vendes i nombre d'ocupats, en un context de fort competència internacional, segons un informe elaborat per la Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'exportació (CESCE) a partir de dades oficials.

El 2018, les vendes del comerç tèxtil van disminuir un 2,27% fins als 17.686 milions, i les cadenes especialitzades van concentrar el 34% del valor total. Pel que fa a l'ocupació, el 2018 el nombre d'ocupats en la indústria del tèxtil, la confecció i el calçat va ser de 157.500 persones, la qual cosa llança una caiguda de l'11,4%, primer any que tanca en negatiu des de 2013, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA).

Per exportacions, Espanya ocupa el cinquè lloc a Europa i la indústria de la moda té un pes del 2,9% al PIB nacional, amb el 4,3% de l'ocupació. A més, d'acord amb l'informe sectorial de CESCE, la moda aporta el 8,8% a les exportacions espanyoles, però el seu creixement s'està frenant.

CESCE destaca així mateix el canvi d'hàbits dels consumidors, amb una forta polarització de les marques i on les vendes de moda a través del web suposen ja el 7,4% de la facturació del sector. Els outlets van arribar a una quota de mercat de 15,1% després de reforçar-se a Espanya. A més, la mitjana de despesa per càpita en roba el 2018 va ser de 429,3 euros, una xifra que augmenta a 565,7 euros si s'afegeix el calçat. En aquest sentit, el sector representa el 4,3% de l'ocupació a l'estat, el 18,9% en el comerç i el 8,1% en la indústria. També aporta el 13,2% al PIB del comerç i el 5,1% al PIB de la indústria a Espanya.

En la indústria tèxtil, el valor de la producció ha crescut un 0,8%, fins als 5.900 milions d'euros, i en la confecció ha caigut un 0,2%, fins a 4.735 milions.

La Comunitat Valenciana és la que compta amb una concentració més elevada d'empreses de la indústria del calçat, especialment a Elx, Elda i Petrer, on operen 4.963 empreses, l'1,7% més, i d'elles el 52% correspon a cuir i calçat. Catalunya segueix sent el bressol de la indústria tèxtil al conjunt de l'estat, on s'ubiquen a més les plataformes logístiques del Grup Inditex per a Massimo Dutti, Bershka, Oysho i Stradivarius. I Galícia continua dominada per la indústria de la confecció i concentra a més la seu d'Inditex i les plataformes logístiques per a Zara i Pull&Bear.