«La verema ha estat tardana, però molt bona», perquè ha estat lenta, progressiva, i amb una meteorologia que ha permès que el raïm hagi arribat fins al dia de la recol·lecció en un perfecte estat. Ho expliquen els tècnics del celler Abadal, que en plena verema van fer aquest dijous una aturada per fer un tast, per explicar a una quarantena de comensals què es pot esperar de la nova anyada, i per celebrar els 30 anys de la primera verema del que es pot entendre com a etapa dels vins d'Abadal i els 10 anys dels sopars del most.

Els amants del vi saben que aquest és un producte de temps lent, que es va fent any a any, i en el cas del Bages, de setembre a setembre. Miquel Palau, enòleg d'Abadal, explicava aquest dijous als comensals que ara al celler es troben al moment de la cuina, de saber collir el raïm en el punt just de maduració per trobar el millor resultat final del vi que s'acabi embotellant. Un temps de molta feina i de pressió. D'observar, de veure el raïm i de portar-lo al celler quan la maduració li pot fer treure el millor paladar. Però, com diu Palau, els cellers «cuinem un plat cada any» i, per tant, en el millor dels casos, els vins Abadal «han tingut 30 edicions de cuina, només 30 repeticions».

Però les limitacions en l'experiència de les veremes es compensen amb el saber fer a la vinya i al celler, i amb la mà del pagès i de l'enòleg. De l'episodi de la verema a l'ampolla va anar el Sopar del most que s'organitzava per desena vegada, en un maridatge de vins Abadal (Picapoll, Rosat, Merlot i 3.9) i un menú elaborat pel cuiner sallentí Òscar Piedra (Ospi)

És clar, el nom indica que hi haurà most per tastar, però aquest dijous el que hi va haver va ser un tast vertical del 5 Merlot, un dels vins de referència. Les ampolles que es poden trobar al mercat del 5 Merlot són del 2016, que van sortir del celler el 2018, i algunes sorpreses més: un tast amb un Merlot del 2018 després de passar 9 mesos en bota (un vi que no ha estat embotellat i es troba en la fase final del seu procés), un vi merlot d'aquest any després de la fermentació i un merlot amb només 3 dies de vida, amb una fermentació molt i molt inicial.