29 de setembre de 2019
29.09.2019

UP i el sector apícola denuncien la davallada del preu de la mel

Els professionals alerten dels efectes d'un acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur

28.09.2019 | 23:36

Unió de Pagesos, juntament amb l'organització d'Apicultors Gironins, la Cooperativa Apícola Tarragonina, l'Associació d'Apicultors de Barcelona i l'Associació Catalana d'Apicultors, han denunciat públicament el baix preu de la mel previst per a la campa-nya 2018-2019.

Una circumstància que se suma a la preocupació dels representants del sector apícola davant l'anunci de l'acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur (la regió econòmica que integren Argentina, l'Uruguai, el Paraguai i el Brasil).

Els productors xifren la caiguda en el preu d'aquest producte a l'engròs en un 35% del que tenien, comparativament, entre el primer trimestre del 2018 i l'abril del 2019, tot arribant actualment a un preu situat al voltant dels 3 euros per quilogram, mentre que la mel envasada ha baixat un 15%.

Aquesta situació xoca amb la demanda del producte, ja que el consum de mel s'ha mantingut estable a Catalunya i a la resta d'Espanya en uns 400 grams per capita i la producció local només pot cobrir el 85 per cent de la demanda.

El sector opina que aquesta baixada de preus és conseqüència de les mels importades d'arreu i, també, de les barreges de mels amb xarops.

Per aquest motiu, els productors demanen que s'informi clarament a les etiquetes sobre l'origen de cada producte i fer que es pugui detectar fàcilment quins processos s'han seguit per obtenir-la.

Una demanda que consideren més necessària que mai arran de l'acord anunciat entre la Unió Europea i Mercosur, que preveu l'entrada de 45.000 tones de mel lliures d'aranzels en un termini de cinc anys.

Cal recordar que durant l'any 2018 la Unió Europea ja va importar 204.622 tones de mel provinents d'aquests països.

Tot plegat en un sector que els darrers anys ha hagut de conviure, també, amb les amenaces a les quals ha de fer front l'abella de la mel.

En aquest sentit, les abelles de la mel estan exposades a patir els danys de l'abellerol, una espècie protegida, i de la vespa velutina, considerada una espècie invasora.

En el cas dels danys per l'abellerol, a més, el sector també reitera el seu malestar i reclama que es recuperin compensacions als productors en casos d'aquest tipus, com les que es van concedir durant el període comprès entre els anys 2005 i 2013.

Per tots aquests motius, el sindicat agrari Unió de Pagesos insisteix a demanar que s'articuli una campanya de divulgació de la mel per tal que els consumidors puguin apreciar millor el valor de la mel artesanal i diferenciar-la, així, de la que ha estat prèviament pasteuritzada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit