Els aranzels que els Estats Units ha previst imposar a productes de la Unió Europea del sector agroalimentari poden tenir un impacte d'uns 26 milions d'euros a Catalu-nya, segons dades confirmades per la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes (PRODECA). L'any passat, el sector va vendre al país nord-americà per valor de 330 milions d'euros, i els aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l'equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha convocat per a la setmana vinent la Taula Agrària per estudiar l'increment dels aranzels.

Els EUA són el tercer destí fora de la Unió Europea dels productes agroalimentaris catalans, després de la Xina i el Japó, i representa el 3,3% de les exportacions mundials d'aliments i begudes catalanes. De fet, és el seu vuitè mercat mundial.

Els nous aranzels dictats per l'administració de Donald Trump entraran en vigor el 18 d'octubre, i afectaran principalment l'exportació del sector del fine food, el primer exportador català als EUA, i que inclou formatges, iogurts, mantega, fruits secs, sucs de fruita i fruites processades. Els aranzels s'apujaran el 25% en aquests productes, que el 2018 es van vendre al país nord-americà per valor de 125 milions d'euros. Els olis vegetals i l'oli d'oliva català també veuran com s'apugen els seus aranzels el 25%. Les exportacions d'aquest sector van ser de 56 milions l'any passat.

El tercer sector afectat serà el del vi, que exporta 85 milions d'euros, i veuria afectats els vins tranquils, no carbonatats, amb una graduació menor al 14% d'alcohol, en recipients no superiors als 2 litres. El cava i la resta d'espumosos no estan afectats.

El sector carni, amb 31 milions, també veurà com s'apugen els aranzels, així com el del peix i el marisc, en aquest cas per les exportacions de mol·luscos i marisc. Pel que fa a la fruita, cítrics, cireres, préssec i peres tindran taxes aranzelàries del 25% addicional. Però, segons el Govern, seria el sector menys afectat perquè Catalunya gairebé no exporta fruita i horta als EUA.

L'impacte a l'Estat de l'augment dels aranzels serà sobre un volum de 970 milions d'euros d'exportacions espanyoles, segons l'organització agrària COAG. El 2018, el valor de les exportacions espanyoles als EUA es va situar al voltant dels 400 milions d'euros en vi, 300 milions en oli, 180 milions en olives i 87 milions en productes lactis, sobretot formatge.