El departament de Treball, Afers Socials i Famílies traslladarà a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el cas d'una empresa d'atenció domiciliària, Monserveis, que presta els serveis al Bages i el Berguedà perquè tenia 52 treballadors/es sense donar d'alta a la Seguretat Social. El departament no va facilitar ahir el nom de l'empresa. Amb tot, avui la CGT del Berguedà ha fet públic un comunicat on explicita que l'empresa acusada és Monserveis, amb qui el sindicat assegura haver tingut diversos conflictes laborals.

Xavier Pubill, gerent de l'empresa, ha declinat a aquest diari valorar el cas i s'ha limitat a comentar que Monserveis "continua treballant amb normalitat" i que la denúncia "s'ha de recórrer". "Ells diuen una versió, però nosaltres en tenim una altra", assegura Pubill

Una actuació de la Inspecció de Treball va descobrir que l'empresa tenia 52 persones treballadores sense estar donades d'alta a la Seguretat Social, de les quals 30 no tenien autorització administrativa per residir ni treballar a l'Estat espanyol; 13 no van ser donades d'alta amb caràcter previ a la prestació, 8 rebien prestacions per desocupació i 1 rebia una prestació per incapacitat permanent.

"L’estiu de l’any passat la CGT del Berguedà va tenir un conflicte amb l’empresa Monserveis dedicada a l’atenció domiciliària per un acomiadament i un deute a una treballadora. Vam aconseguir que la treballadora cobrés el que li corresponia. Tanmateix, a partir d’aquest cas vam saber d’altres i vam adonar-nos que l’empresa basava els seus beneficis en l’explotació laboral de persones en situació de gran vulnerabilitat: dones immigrants sense papers. Jornades interminables, condicions laborals precàries i sous de misèria no eren una anècdota sinó una manera de fer habitual. És per això que vam denunciar a l’empresa a la Inspecció de Treball i després vam fer una nota pública a la revista el pèsol negre", explica el sindicat.

Com que es tracta d'infraccions de caràcter molt greu i constitutives d'un delicte penal, el departament, «a través dels mecanisme de coordinació, posarà els fets en coneixement de la Fiscalia perquè realitzi les actuacions susceptibles de ser iniciades davant d'incompliments d'aquesta gravetat», segons va fer públic ahir Treball.

En concret, recorda el departament, que «l'article 311.2 del Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a sis anys i multa de sis a dotze mesos a aquells qui donin ocupació simultàniament a una pluralitat de treballadors sense comunicar la seva alta a la Seguretat Social si el nombre de treballadors afectats és del 25% a empreses de més de 100 treballadors, del 50% a empreses de més de 10 i menys de 100, i de la totalitat a empreses d'entre 5 i 10 treballadors». A banda de posar el cas en mans de la Fiscalia, la Inspecció de Treball ha proposat sancions econòmiques, que sumen gairebé 735.000 euros, per matèria d'estrangeria i de Seguretat Social.

Des de la CGT del Berguedà també s'informa que la infracció permetrà obtenir el permís de residència per a un mínim de 9 persones afectades.