Manresa En Comú ha emplaçat el govern de Manresa a "canviar els criteris d'elecció, control i seguiment de les empreses amb les que l'ajuntament contracta, dona concessions, fa convenis... per tal que no torni a passar un cas com el de Monserveis", l'empresa d'atenció domiciliària denunciada per tenir 52 persones treballadores sense alta a la Seguretat Social.

En un comunicat, els Comuns lamenten que l'ajuntament "no hagi assumit responsabilitats i s'hagi limitat a dir, en boca de la regidora d'Acció i Inclusió Social que “el servei fins ara era de qualitat”. “Qualitat per a qui? Per a les treballadores explotades? Per a les persones que eren ateses per persones sense acreditació?" es pregunten.

"Ens trobem davant d’una empresa que explotava persones especialment vulnerables" -recalquen els Comuns- ja que majoritàriament, assegura la formació política, "les treballadores afectades són dones migrades, que havien de realitzar un treball d’atenció a persones grans, amb por de ser expulsades del País i que a més a més no tenien acreditació per fer la feina".

Segons Manresa en Comú, "és responsabilitat del govern municipal el control de qualitat del servei ofert i ha quedat clar que no hi ha establert a l’Ajuntament cap mecanisme efectiu per evitar aquests cassos". I afegeixen que "creiem que un ajuntament preocupat pels serveis que dóna hauria de tenir com a objectiu irrenunciable ser motor de millora de les condicions laborals, cuidar la temporalitat, garantir un treball de qualitat i salaris dignes en les contractacions pròpies i subcontractades".

La formació insta l'Ajuntament a que "d’una vegada per totes introdueixi un sistema de control i seguiment real de les empreses amb les que l'ajuntament contracta, dona concessions, fa convenis... que potenciï les conductes socialment responsables i que s’ho apliqui tant en la contractació directe com a les empreses que subcontracta". I "això és possible", asseguren els comuns, "a través d’un mecanisme o protocol per avaluar la prestació dels serveis públics, que ens digui, si cal, remunicipalitzar aquells que sigui possible i, en el cas d’aquells que no sigui possible, establir els criteris per a la seva adjudicació. Que contempli si o si la introducció i l'aplicació real de les clàusules socials i que garanteixi, com a mecanisme de control, la participació sindical en l’elaboració dels plecs de condicions i en l’adjudicació i seguiment dels contractes".