Xina defensa el multilateralisme, el lliure comerç i la col·laboració internacional que redundi en beneficis recíprocs per a totes les parts, però mai acceptarà la política que preconitza l'actual Govern dels EUA en la qual "només ells guanyen i els altres perden", basada en l'unilateralisme. "És una situació molt lamentable que no podem acceptar", va assenyalar en el Club Premsa Asturiana de La Nueva España Yao Fei, ministre conseller de l'ambaixada de la República Popular de la Xina a Espanya.

"Tampoc podem acceptar una negociació sota pressió o sota l'amenaça d'una pistola al cap. Una negociació així no serà acceptada de cap manera pel Govern xinès", va indicar Fei.

El ministre conseller de l'ambaixada de Pequín a Madrid, que va protagonitzar el fòrum "Xina, una oportunitat per a Occident", amb assistència d'autoritats, empresaris i representants de la vida social asturiana, va fer una crida a la cooperació amistosa i al desenvolupament econòmic compartit i enriquidor per a tots els països enfront dels plantejaments proteccionistes i excloents, i, en el context de les converses entre la Xina i els EUA per a superar els actuals desacords entre tots dos països, va cridar al fet que tots els interlocutors "dirigeixin els seus esforços en el mateix rumb" perquè "només així", va indicar, "trobarem una sortida que permeti una solució amistosa i satisfactòria". "La situació", va admetre, "és molt complicada", tot i que Pequín mantindrà, va indicar, "l'interès i la voluntat de negociar".

Durant la seva intervenció en la trobada, organitzada per l'Ambaixada de la República Popular de la Xina, Premsa Ibèrica i La Nueva España, Yao Fei, que va convidar a les empreses asturianes a explorar oportunitats d'inversió i de comerç al seu país, va proposar l'actual model de relacions hispano-xineses com a exemple de col·laboració. "Tots dos països advoquem pel comerç multilateral i podem unir-nos contra la tendència negativa de l'unilateralisme i el proteccionisme comercial".

Al juny, el Govern xinès va emetre una nova llista més reduïda dels àmbits en els quals existeixen restriccions a la inversió estrangera, per la qual cosa s'ha fet un altre pas, va informar el diplomàtic, "en una major obertura en els sectors dels serveis, les manufactures i l'agricultura", permetent amb això "més oportunitats per a la inversió estrangera". La inauguració de zones pilot de lliure comerç en sis províncies l'agost passat és, segons el representant xinès, "un senyal que la Xina està obrint cada vegada més les portes a productes estrangers".

La Franja o nova Ruta de la Seda, que impulsa el Govern de Pequín, és, segons va expressar el ministre conseller, una oportunitat de benefici compartit i que permetrà a les economies espanyola i xinesa enfortir els llaços històrics d'intercanvis comercials que ja van ser molt intensos en l'antiguitat. "Hi ha comentaris injustos que, per falta de coneixement o per intencions polítiques, plantegen la Ruta com una amenaça". "No busquem una hegemonia xinesa ni estem plantejant una competència amb els EUA pel poder mundial", va afirmar. "La cultura xinesa s'inspira històricament, seguint a Confuci i altres filòsofs, en l'harmonia i en la convivència, per la qual cosa tals conjectures manquen de fonament", va argumentar. Enfront de les visions crítiques, "la Xina promou", va assenyalar, "una comunitat de destinació compartida i avui ja existeixen convenis signats amb 136 països i en només sis anys d'aquesta ruta marítima hem aconseguit un volum de negoci que ja representa un terç del comerç mundial".

Al revés, els vetos dels EUA a la multinacional tecnològica Huawey per "instruccions polítiques i governamentals" i l'intent de "tallar els vincles comercials entre la companyia xinesa i empreses estatunidenques" és, segons el diplomàtic Fei, "una situació llastimosa i una pràctica contrària a l'esperit de lliure comerç". Fei va rebutjar les acusacions de suposat espionatge i de robatori de tecnologia que el president dels EUA, Donald Trump, atribueix a Huawey: "No han pogut presentar ni una sola prova". "Estem en un món de lliure competència i si les companyies dels EUA volen superar a Huawey hauran de fer-ho amb criteris i mètodes empresarials i no per la via política", va sostenir el ministre conseller. Aquesta situació, va argumentar, "és injusta per a Huawey".

Yao Fei va destacar el gran creixement xinès des de la fundació de la República Popular, fins a convertir-se en la segona major economia del món, només per darrere dels EUA, i va atribuir el vigorós desenvolupament del seu país al qual va jutjar com les seves grans "fortaleses". Entre elles va enaltir, enfront del model democràtic occidental, el sistema polític, social i econòmic "sota el lideratge del Partit Comunista Xinès". El sistema de "socialisme amb peculiaritats xineses" pot ser una solució que "no serveixi per a uns altres però és el camí correcte per al meu país: ens permet una capacitat especial per fer coses grans i aglutinar grans recursos" i, mentre en altres països "es mouen en cercle, tornant al punt de partida quan canvia el Govern, nosaltres sempre avancem en línia recta, amb polítiques continuistes, en les quals cada pla quinquennal és la continuïtat de l'anterior" i amb les quals, "una vegada que el Govern central emet una ordre política, el poble la secunda amb gran obediència i compleix la instrucció".

Segons el parer de Fei, "la laboriositat" dels treballadors xinesos és un altre gran avantatge, així com "el coratge" del país, que des de finals dels anys 70 i principis dels 80, s'ha enfocat en l'"obertura" a l'exterior i a "eliminar barreres".

Un fòrum amb experiències asturianes

El fòrum sobre la Xina organitzat per l'Ambaixada a Espanya de la República Popular, Premsa Ibèrica i La Nueva España va comptar amb la presència d'uns dos-cents convidats, entre ells representants de l'Administració regional, dels principals Ajuntaments asturians i el món empresarial. Entre ells, Pedro Fernández-Raigoso Castaño, director general d'Ocupació i Formació del Principat; l'alcaldessa d'Avilés Mariví Monteserín; el regidor de Mieres, Aníbal Vázquez; els regidors d'Oviedo José Ramón Prado, Javier Cuesta i Santos Tejón; els edils de Langreo Javier Castro i Patricia Fernández; o els presidents dels ports de Gijón i Avilés, Laureano Lourido i Santiago Rodríguez Vega, respectivament.

Fernando Vilabella, Félix Baragaño i José Martínez Iglesias, en representació de les Cambres de Comerç d'Oviedo, Gijón i Avilés, tampoc van faltar a la trobada que, sobretot, va concitar l'interès d'associacions i empresaris particulars. Luis Santos del Valle, per part de la Confederació de la Construcció-Asprocon; Ángel Aznárez, del Tribunal Superior de Justícia d'Astúries; Ángel Rodríguez Vallina, de l'empresa Asturgar; Begoña FernándezCostales, de la Federació d'Empresàries i Directives de la regió; Julia López, de l'Associació d'Empreses Familiars; Teresa Laso, de l'Associació de Disseny i Moda d'Astúries; Margarita Collado, de l'entitat Compromís Segle XXI o el científic Amador Menéndez, van ser alguns dels convidats a una cita que es va enriquir amb una taula rodona, moderada pel director de La Nueva España, Gonzalo Martínez Peón, en la qual el president d'Alsa Grupo, Jacobo Cosmen, i el vicepresident de Reny Picot, Juan Manuel Rodríguez, es van referir a les seves experiències fructíferes de relacions comercials amb el país asiàtic.

Per la seva part Belarmino Feito, president de la Federació Asturiana d'Empresaris, va fer una crida a l'exportació com a clau del creixement econòmic regional i nacional -on la Societat de Promoció Exterior del Principat, Asturex, per boca de Yolanda Méndez, va oferir tota la col·laboració precisa-, i la regidora de Desenvolupament i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Siero, Aida Nuño, es va referir a la importància que en el seu municipi ha arribat a aconseguir la comunitat xinesa, amb l'enriquiment social i de negoci que això comporta.