Una trentena de persones van participar ahir al matí a la jornada que la Cambra de Comerç de Manresa va dedicar a donar a conèixer algunes de les últimes tecnologies per al sector industrial. La sessió va girar al voltant de les eines de visió i visualització, com són la realitat augmentada i la visió artificial, tecnologies que ja tenen una aplicació pràctica a la indústria, tal com van explicar els ponents de la jornada.

La sessió formava part del cicle «L'empresa del demà», que en el marc del programa Ocupació al Bages Industrial pretén apropar a les empreses del territori l'anomenada indústria 4.0. Pere Roset, d'Aumenta Solutions, Juan Manuel de Checa, d'Infaimon, i David Cervilla, de BCN Vision, van exposar diferents exemples de com aquestes tecnologies s'utilitzen al sector industrial.

La realitat augmentada permet combinar imatges reals amb imatges o informació virtual i en la indústria s'utilitza per fer proves de seguretat, manipular maquinària, fer simulacions o en el muntatge d'utillatges. Segons Roset, «l'aplicació de la realitat augmentada a les empreses suposa, en la majoria de casos, un estalvi econòmic de dos dígits». Quant a la visió artificial, es van presentar exemples del seu ús industrial sobretot en l'àrea de picking, amb robots que, equipats amb càmeres intel·ligents, són capaços de fer una selecció i classificació de peces, detectar errors i llegir diferents codis. En la sessió es va abordar el deep learning, que consisteix a ensenyar a robots i màquines a fer el que fa un ésser humà a partir de reproduir el funcionament de les xarxes neuronals. Tots tres ponents van coincidir a assenyalar que aquestes tecnologies acabaran formant part del dia a dia de qualsevol empresa, i que això implicarà una millora de la competitivitat, amb més eficiència i menys errors.