La Unió General de Treballadors (UGT) ha alertat que el nombre de treballadors en risc de pobresa ha crescut un 26,1% en un any a Catalunya, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa. En total, gairebé mig milió de catalans amb feina tenen uns ingressos inferiors al llindar de la pobresa.

El sindicat atribueix l'augment a la «precarització» del mercat del treball que es fa palesa, diuen, en els contractes temporals, les jornades parcials, les feines mal pagades, les falses cooperatives i autònoms i les plataformes digitals. Tot plegat, pressiona a la baixa els salaris, asseguren. A més, el sindicat lamenta el creixement del nombre de joves en risc de pobresa al treball, una xifra que ha crescut un 127% enfront del 26% de les persones d'entre 25 i 64 anys.

El sindicat també assegura que les dones amb feina viuen una situació més precària que la dels homes. Segons dades d'UGT les dones amb feina i amb ingressos per sota del llindar de la pobresa han augmentat el 40% davant del 15,6% del creixement mostrat en el cas dels homes.

«Aquestes dades són un reflex més de les discriminacions i desigualtats del nostre mercat de treball causat pel fet que les dones tenen feines més temporals, amb salaris més baixos, amb més parcialitat i, en general, més precàries», assegura el sindicat.

Per solucionar-ho, la UGT reclama que s'estableixin ingressos «dignes» augmentent el Salari Mínim Interprofessional fins al 60% del sou mitjà, que en el cas de Catalunya està al voltant dels 1.100 euros. També demana la derogació immediata de les darreres reformes laborals, la dotació a la Inspecció de Treball de més recursos i més personal i el foment de la contractació indefinida i la jornada completa com a model general de la contractació laboral.