La Comissió Europea ha enviat una carta al Govern espanyol en la qual adverteix que l'esborrany pressupostari enviat a les autoritats comunitàries la setmana passada corre el risc d'incomplir les regles fiscals europees i, per tant, demana un pla «actualitzat» tan aviat com sigui possible.

La missiva -signada pel vicepresident econòmic, Valdis Dombrovskis, i el comissari d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, i enviada a la ministra d'Economia, Nadia Calviño- reconeix, no obstant això, que l'esborrany és una pròrroga de l'anterior a causa «de la naturalesa en funcions» de l'Executiu de Pedro Sánchez.

No obstant això, Brussel·les assenyala que aquest projecte condueix a una millora del dèficit estructural -sense tenir en compte el cicle econòmic- equivalent al 0,1% del PIB, una xifra que «queda curta» respecte a l'esforç estructural recomanat del 0,65%. La diferència són uns 6.600 milions en ajustos que el futur Govern haurà d'adoptar a través de més impostos o menys despeses.

També destaca que el projecte inclou un creixement nominal de la taxa de despesa pública primària del 3,8%, que «excedeix» l'increment màxim recomanat per la UE, del 0,9%. «En general, aquests elements no semblen estar en línia amb els requisits de política pressupostària» pactats entre la UE i Espanya, exposa la carta, que afegeix que «apunten a un risc significatiu de desviació el 2020».