El volum de negoci de la indústria va baixar el 3,6% el mes d'agost respecte al mateix mes del 2018, mentre que les entrades de comandes del sector es van desplomar el 4,5%, segons dades difoses ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb la dada interanual d'agost, tant la facturació com les comandes de la indústria tornen a taxes negatives després d'haver-se incrementat al juliol el 3,1% en els dos casos.

Corregit l'efecte calendari i l'estacionalitat, la xifra de negoci de la indústria va retrocedir el 0,6% interanual a l'agost, un punt menys que al juliol, mentre que les comandes van caure un 1,9%, taxa 2,8 punts inferior a la del mes anterior.

En termes mensuals (agost sobre juliol) i corregint l'estacionalitat i l'efecte calendari, la facturació de la indústria va pujar un 0,4%, la seva millor dada mensual des de l'abril, mentre que les entrades de comandes van avançar un 0,7%, en contraposició al retrocés del 0,3% experimentat el mes anterior.

Per sectors industrials, l'energia va ser el que més va retallar les seves vendes en el vuitè mes de l'any, amb una caiguda interanual del 15%. El van seguir, encara que a molta distància, els béns intermedis (-4,9%), els béns de consum durador (-3,5%) i els béns de consum no durador (+ 0,5%). Només els béns d'equip van incrementar les seves vendes a l'agost, amb un avanç del 0,8% interanual.

Per comunitats autònomes, la xifra de negoci de la indústria va disminuir en 14, sobretot a les Balears (-12,6%) i Comunitat Valenciana (-9,7%), i només va augmentar a Aragó (+ 1,2% ), Castella i Lleó (+ 0,8%) i Catalunya (+ 0,2%).

Pel que fa a les comandes, l'energia també va registrar a l'agost el retrocés interanual més gran, un 15,1%, seguit dels béns d'equip (-6%), els béns de consum durador (-5,2%), els béns intermedis (-3,9%) i els béns de consum no durador (-0,4%).

El mes d'agost passat, les entrades de comandes van augmentar a Madrid (+ 11,7%), Galícia (+ 3,2%) i Astúries (+ 1,9%) i van baixar a les altres 14 comunitats.