La secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez, ha retret per carta al president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, el seu posicionament després de la sentència del procés i li ha exigit que compleixi les tasques que té encomanades amb "imparcialitat" i lleialtat.

La missiva, que té data de dijous, 24 d'octubre, recorda a Canadell que la Constitució espanyola "reconeix i protegeix el dret a expressar i difondre lliurement idees polítiques", però que "el seu exercici requereix no subvertir l'ordre constitucional i estatutària".

"Per això - prossegueix la carta - em veig en la necessitat de recordar-li que, des de l'organització que presideix, no procedeix ni la defensa ni la promoció de declaracions que posin en qüestió l'aplicació de les lleis i obstaculitzin el compliment de les decisions judicials".

La secretària d'Estat de Comerç, adscrita al Ministeri d'Indústria, va enviar la carta a Canadell un dia després que aquest assegurés que l'Estat és el "responsable final" dels aldarulls viscuts a Catalunya la setmana passada per "no voler dialogar".

"Si l'Estat s'hagués assegut a negociar, les imatges de violència s'haguessin minimitzat", va assegurar Canadell, després de denunciar "la violència gratuïta de les forces de seguretat de l'Estat".

Després de recordar que la funció de les Cambres és assessorar a les administracions públiques per al desenvolupament del comerç, la indústria, els serveis i la navegació, Xiana Méndez subratlla a la carta que aquests òrgans han de garantir "la seva imparcialitat i transparència" i que al president se li pressuposa "un especial zel en el respecte de la legislació vigent".

Finalment, reclama al president de la Cambra i al seu comitè executiu el compliment de les tasques que té encomanades i l'insta a "treballar amb unitat d'acció perquè les nostres empreses millorin la seva competitivitat i consolidin el procés d'internacionalització".

Consultada per Efe, la Cambra de Barcelona ha refusat aquest divendres comentar, de moment, la missiva de la secretària d'Estat de Comerç.