La Creu Roja alerta en el 12è estudi de l'Observatori de l'entitat d'una pobresa «intermitent». En concret, l'informe, que du com a títol «Pobresa intermitent i fragilitat social», destaca que de cada deu persones que l'any 2018 van sortir de la pobresa, dues tornen a necessitar ajuda de l'organització. L'entitat constata que és per la condició «extremadament fràgil» de les persones que surten d'una situació de pobresa. La intermitència es produeix en totes les franges d'edat però baixa dràsticament a partir dels 60 anys, on la seva situació tendeix a la cronificació.

Els grups més vulnerables són les dones i les persones de més de 50 anys. D'entre les persones que presenten una situació més cronificada, el 68,8% són dones i el 31,2%, homes. D'altra banda, per cada 15 homes que consoliden la seva recuperació, només hi ha 11 dones que ho aconsegueixen.

Quant a les persones que es recuperen (fa dos anys que no necessiten ajuda bàsica), 1 de cada 4 persones té entre 18 i 29 anys. Per contra, les que ho tenen més complicat són les persones de més de 50 anys, ja que o bé es troben al final de la seva vida laboral o bé ja no formen part de la població activa, fet que els dificulta en gran mesura recuperar l'autonomia econòmica.

Aquest col·lectiu pateix, segons la Creu Roja, una «clara situació de cronificació»: El 62% de les persones entre els 50-59 anys ha necessitat ajuda de manera continuada -2 o més anys- mentre que el percentatge arriba al 75% entre les persones majors de 60 anys.