30 de octubre de 2019
30.10.2019
Regió7

El model de finançament fa que cada català rebi el 10,5% menys de recursos

«Els resultats són totalment injustos», afirma la catedràtica Núria Bosch

29.10.2019 | 23:56
El model de finançament fa que cada català rebi el 10,5% menys de recursos

Els recursos per habitant a Catalunya es van reduir el 10,5% respecte al recaptat en ingressos tributaris per l'aplicació del sistema de finançament autonòmic, segons les dades disponibles, cor-responents al 2017, recollides en el Mapa de Finançament Autonòmic publicat per l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB).

En concret, Catalunya va generar uns ingressos tributaris mitjans de 2.807 euros per habitant el 2017, que es van reduir a 2.513 euros després d'aplicar els mecanismes del sistema de finançament. Una situació que es repeteix a Madrid, les Illes i el País Valencià. «Els resultats són totalment injustos i, a la vegada, arbitraris», assegura Núria Bosch, catedràtica de la UB i investigadora de l'IEB, en declaracions a l'ACN.

«Catalunya, com que és una comunitat de les més riques sobre la base dels seus recursos, estaria un 20% per sobre de la mitjana, mentre que, una vegada aplicada la redistribució, queda per sota de la mitjana», afirma Bosch.

De fet, els ingressos tributaris a Catalunya, un cop aplicats els mecanismes de finançament autonòmic, queden per sota del que reben per habitant altres comunitats com Extremadura, amb uns ingressos de 2.720 euros, o Galícia, amb 2.531 euros per capita.

Madrid, les Illes o el País Valencià experimenten una situació similar. El 2017, la Comunitat de Madrid disposava d'uns ingressos tributaris mitjans de 3.306 euros per ciutadà, que finalment van quedar reduïts a 2.516 euros, el 23,9% menys. En el cas de les Illes l'aplicació dels fons va suposar una reducció del 14,7% dels ingressos tributaris per ciutadà, fins a 2.516 euros.

Així, el Mapa de Finançament Autonòmic mostra que algunes de les comunitats amb més capacitat fiscal per habitant acaben obtenint un volum de recursos inferior a la mitjana.

Els resultats evidencien que el mecanisme d'anivellament, conegut com el Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals, «compleix degudament amb el seu objectiu» de reduir la distància entre les comunitats amb més capacitat fiscal, segons l'estudi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook