La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) va advertir que les comunitats autònomes incompliran aquest any l'objectiu del 0,1% de dèficit. Fedea estima que tancaran l'exercici en el 0,4%, i fins i tot s'incrementaran respecte al 2018 les entregues a compte que reben del sistema de finançament autonòmic.

Més despeses que ingressos

El conjunt dels ingressos creixerà el 2,8%, però les despeses ho faran el 3,8%. Segons l'informe de Fedea, només sis autonomies compliran el dèficit compromès: Balears i la Rioja quedaran al 0,1%, Galícia acabarà en equilibri i el País Basc, Canàries i Navarra, amb un saldo positiu (0,6%, 0,7% i 1,3% respectivament).

Fedea explica que si es compleix aquesta previsió, s'entraria de nou en l'incompliment dels objectius d'estabilitat després de dos anys (2017 i 2018), tancant l'exercici amb un dèficit inferior al permès. «Això pot posar en risc la consolidació fiscal en exercicis futurs» i també afirma que «aquestes xifres són un símptoma d'esgotament» de les mesures de consolidació fiscal posades en marxa el 2010.

Com que Espanya es troba entre els països de la UE amb menor despesa en sanitat, educació i dependència, els experts creuen que per compensar s'han d'incrementar els ingressos.