08 de novembre de 2019
08.11.2019
Regió7

La CE retalla quatre dècimes de la previsió de creixement d'Espanya i el deixa en l'1,9%

Brussel·les també preveu una minva de l'increment per al 2020

07.11.2019 | 23:30
La CE retalla quatre dècimes de la previsió de creixement d'Espanya i el deixa en l'1,9%

La Comissió Europea rebaixa fins a l'1,9% el creixement de l'economia espanyola aquest any, una xifra que representa una retallada de quatre dècimes respecte a les previsions que tenia Brussel·les a l'estiu. L'Executiu comunitari també preveu una retallada del creixement per al 2020, any en què l'economia espanyola creixerà l'1,5%, i per al 2021, quan ho farà l'1,4%.

L'Executiu europeu revisa, així, a la baixa les previsions de creixement de l'economia espanyola. Entre les causes, apunta principalment a la baixada del consum intern en un context «d'elevada incertesa» per «riscos» tan interns com externs. Pel que fa al dèficit, Brussel·les l'eleva fins al 2,3%, tres dècimes per sobre de la previsió del Govern espanyol, i al 2,2% el 2020. En un context de desacceleració global, la Comissió Europea preveu una desacceleració progressiva de l'economia espanyola els pròxims anys. La principal causa interna que porta a l'alentiment de l'economia espanyola, segons Brussel·les, és l'augment de l'estalvi per part dels ciutadans, cosa que fa disminuir el consum privat. Les tensions comercials globals i la «incertesa» són la principal causa externa que explica la rebaixa en el creixement de l'economia espanyola.

Pel que fa al consum privat, l'Executiu europeu calcula que es recuperi «lleugerament». Tot i així, només contribuirà a aportar un impuls «moderat» al creixement. Per contra, el sector exterior serà el que més contribuirà al creixement, a causa d'un increment lleuger però continuat de les exportacions i d'un creixement «inusualment» baix de les importacions. Malgrat la rebaixa de quatre dècimes, l'economia espanyola, segons les previsions de Brussel·les, creixerà per sobre de la mitjana de l'eurozona, amb una previsió de l'1,1% per a aquest any i de l'1,2% per al 2020 i el 2021. La previsió per a l'economia espa-nyola per als pròxims anys també està per sobre de la de la mitjana de la Unió Europea, que se situa en l'1,4% per a aquest any i per als dos següents.

Malgrat la previsió de creixement de l'economia espanyola, l'atur continua sent un problema per a Espanya. La previsió de l'Executiu europeu és que segueixi sent un dels estats amb una taxa d'atur més elevada: del 13,9% aquest any, del 13,3% el 2020 i del 12,8% el 2021. Segons la previsió de Brussel·les, aquest any només la superaria Grècia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit