El president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), Juan Molas, ha xifrat aquest dimecres en un 40% les places de l'Imserso a Catalunya per al mes de novembre que s'han quedat sense cobrir. Serà el tercer any seguit que passa, una tendència iniciada el 2017 i consolidada al 2018. Així ho ha assegurat durant la presentació de l'Observatori de la Indústria Hotelera Espanyola, en la qual ha matisat que més enllà de la situació política i social que travessa actualment la comunitat, també cal tenir en compte que és una destinació que durant els mesos d'hivern sol registrar menors vendes per temes climatològics.

Cau a Catalunya però també en altres comunitats, tot i que en menor rellevància. Molas ha quantificat la caiguda de 52.000 estades (el 12% de places sense cobrir) a Benidorm, una de les destinacions més demandades pels grans, i d'altres "destins estrella" com Costa del Sol, amb el 14% de vacants i Cadis, amb el 15%.

Respecte a aquesta caiguda, Molas ha criticat la tardança en la realització i la publicació dels plecs, que ha endarrerit la venda dels viatges. No obstant, ha assegurat que hi ha una "bona previsió" per Nadal i, sobretot, per als mesos de febrer, març i abril, si bé ha negat que hi hagi persones en llistes d'espera.

"Molt preocupats" per la situació a Catalunya

"Des del sector hoteler han mostrat la seva preocupació per la situació política a Catalunya perquè no li veuen una solució a curt termini, mentre les parts no s'asseguin a dialogar i busquin les solucions adequades", ha lamentat Molas.

En aquest sentit, ha assegurat que des del sector compten amb dades que reflecteixen una paralització de les reserves durant els dies de major tensió a la ciutat.

"La marca 'Barcelona' és tan potent que de moment ha aguantat molt millor del que podíem preveure, sobretot quan es veien les imatges a nivell nacional i internacional", ha assenyalat Molas. Tot i així ha advertit que aquesta situació anòmala política i social pot perjudicar el turisme de congressos i convencions, que ha destacat els darrers anys a la Ciutat Comtal.

Per aquest motiu, des del sector han fet una crida a la "prudència i a la consciència", al mateix temps que han demanat als responsables polítics que "actuïn en conseqüència".