Catalunya és la tercera comunitat autònoma que rep més inversió britànica, amb 52,4 milions d'euros entre gener i juny del 2019. Aquesta és una de les principals conclusions del V Baròmetre sobre Clima i Perspectives d'Inversió Britànica a Espanya de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, elaborat per Analistes Financers Internacionals (AFI) i presentat ahir a Barcelona. La majoria d'empreses britàniques consideren que la «inestabilitat política» afecta «molt poc» el seu negoci a Espanya, si bé el 79% creu que aquesta situació es mantindrà o s'incrementarà en els pròxims anys. De totes maneres, l'ambaixador britànic a Espanya i a Andorra, Hugh Elliott, va assegurar que «la incertesa empresarial» també pot representar «una oportunitat per al sector».

Catalunya és la tercera amb més inversió durant el primer semestre del 2019, però lluny de Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid, que han rebut fluxos de 1.647 milions i 1.257 milions d'euros, respectivament. En el període del 2014 al 2019, la inversió s'ha concentrat en quatre grans comunitats, amb Madrid al capdavant amb una inversió de 8.009 milions d'euros, «per l'efecte seu», segons l'analista de mercats d'AFI, José Manuel Amor.

Castella i Lleó ocupa la segona posició, amb 1.680 milions acumulats en els últims cinc anys, bàsicament atribuïts a la compra d'Europac per part de la britànica DS Smith l'any passat, amb la voluntat de «consolidar el sector paperer, molt lligat a Amazon».

Catalunya ocupa el tercer lloc, amb una inversió de 1.122 milions, seguida del País Valencià, amb 715 milions d'euros.

La inestabilitat «genera costos»

Amb les xifres a la mà, Amor va assegurar que li resulta «difícil» atribuir la «volatilitat» de la inversió en determinades Comunitats Autònomes «únicament a factors polítics», si bé va advertir que la inestabilitat «genera costos».

En aquest període, el Regne Unit ha passat de ser el sisè país amb més inversions a Espanya el 2015 al primer a la primera meitat del 2019. Entre gener i juny del 2019, el país britànic ha invertit 3.125 milions d'euros en tot Espanya, el 79,49% més que durant el mateix període de l'any passat. Amb aquesta xifra, Regne Unit es posiciona com el primer país emissor d'inversió a Espanya, davant dels Estats Units i França. «Estem posant les condicions perquè la inversió vingui al nostre país», va mantenir l'analista de mercats d'AFI.

Capital i empreses

En aquest context, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, va recordar la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea del Medicament després que aquesta decidís deixar la seu a Londres.

Collboni va afirmar que Barcelona «ha d'anar a la caça d'oportunitats» i va assegurar que l'Ajuntament de la capital catalana és «amic de la iniciativa empresarial». Per aquest motiu, el primer tinent d'alcalde va ressaltar que la «principal missió» de les administracions hauria de ser «reduir al màxim les incerteses i potenciar la informació». «Les incerteses són el principal enemic d'una ciutat com Barcelona, que vol continuar sent business friendly», va afirmar Jaume Collboni.