El Govern català s'ha marcat com a objectiu arribar a la mitjana europea de seguiment dels estudis d'FP en la modalitat dual l'any 2022, que és del 30% dels estudiants de segon. Actualment està en el 20%. Amb aquest motiu, el consellers d'Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, van presentar ahir la campanya de publicitat «Un gir de 174 graus», que té per objectiu millorar la percepció i ampliar el coneixement que es té de la formació professional inicial -incloent-hi l'esmentada modalitat dual-, la formació professional per a l'ocupació de les persones aturades i la formació professional contínua. El lema respon al nombre de titulacions que actualment ofereix la formació professional inicial.

Bargalló va recordar que durant el novembre i el desembre les famílies prenen decisions de centres, i els alumnes, de centres i estudis. «Per això és el moment d'explicitar clarament l'excel·lència de l'FP, la diversitat de l'FP en aquests 174 graus que donen resposta a les necessitats formatives i al mercat del nostre país», va indicar el conseller d'Educació. El Homrani va dir que, per al Govern, aquests estudis són «l'eina que permet formar-te i agafar les regnes de la teva vida professional, ja sigui perquè estàs a l'atur o perquè vols reorientar la carrera».

La campanya, en marxa des d'ahir, agrupa totes les variants de l'FP i s'adreça a alumnes, aturats, persones que poden tenir interès en fer un reciclatge formatiu, a l'empresa per fer veure els avantatges de la seva implicació en l'FP i també al conjunt de les famílies i de la societat. El Govern en destaca també la «funció social», atès que vol promoure les famílies professionals que més necessita el mercat laboral, situar dones en les professions més masculinitzades i homes en sectors feminitzats, com el de serveis i atenció a les persones.

El departament d'Educació ha incrementat aquest curs l'oferta d'FP amb 106 grups nous, 55 grups en FP -22 cicles de grau mitjà i 33 de grau superior- i 51 en altres ensenyaments. L'objectiu per al 2022 és superar l'oferta del 60% en FP dins dels estudis postobligatoris, que aquest curs arriba al 51%. A Catalunya, actualment es poden cursar 174 títols de FP, de 24 famílies professionals diferents. D'aquests títols, el Govern indica que 37 són adaptacions curriculars que s'adeqüen a les noves necessitats de les empreses i del territori. Dels 174, 72 són de tècnics en cicles formatius de grau mitjà, i 102 de tècnic superior.