El 55% dels comerciants catalans assegura que farà descomptes amb motiu del Black Friday, amb l'objectiu de dinamitzar i fomentar les vendes, en el que és considerat l'inici de la campanya de les compres de Nadal, segons una enquesta de Pimec. Els comerciants dels sectors de l'alimentació i la restauració, però, no preveuen fer descomptes.

D'altra banda, el 57% dels consultats ha respost que el Black Friday no els afecta, ni positivament ni negativament, i el 22% creu que les vendes augmentaran a la seva botiga física. El sector tèxtil i de moda és el que més augmenta aquest percentatge, ja que el 45% dels consultats creu que durant aquesta campanya augmentaran les vendes a la botiga física. Pel que fa les vendes per Internet, el 85% dels enquestats assegura que no té previst vendre en línia durant el Black Friday.

Per demarcacions, a Barcelona, el 81% dels socis de Pimec consultats no farà vendes en línia, mentre que a Tarragona serà el 88%, a Lleida el 92% i a Girona el 90%.

Pel que fa a les seves principals preocupacions, al 27% dels consultats els preocupa la desertització comercial; al 18%, les vendes per Internet; al 17%, la situació política, i al 9%, el preu dels locals comercials.

D'altra banda, sobre el relleu generacional, el 70% dels consultats no ha planificat o no té previst planificar el relleu generacional del seu negoci.

Pimec ha fet l'enquesta a 253 socis col·lectius i individuals entre el 4 i l'11 de novembre i de diversos sectors, com l'alimentació, el tèxtil i de moda, i els serveis i restauració, entre d'altres.

Més llocs de treball

El sector del comerç i la logística crearan a Catalunya 5.160 llocs de feina per al Black Friday, el divendres 29 de novembre, i el Cyber Monday, el dilluns 2 de desembre, segons les dades de l'empresa de treball temporal Randstad. La contractació en aquests dos sectors en motiu d'aquestes campa-nyes comercials creixerà el 6,4% en comparació amb l'any passat, quan es van crear 4.848 llocs de feina, i se situarà l'1,6% per sobre de la mitjana espanyola. De fet, a tot l'Estat es preveu que es creïn 32.000 llocs de feina, el 4,8% més que el 2018. Les professions més buscades per a aquestes campa-nyes són les de dependents, comercials, empaquetadors i transportistes.

Barcelona és la demarcació en què es preveu un increment més alt de la contractació de treballadors respecte de l'any passat, amb el 8% més, seguida de Tarragona (2,5%) i Girona (1,6%). En xifres absolutes, a Barcelona es preveuen 4.020 contractes temporals; a Tarragona, 525; a Girona 380, i a Lleida, 240.

Els contractes seran, en el 57,1% dels casos, en el sector de la logística i el transport, i en el 42,9%, en el comerç.