El preu mitjà de la bombona de butà de 12,5 quilograms pujarà un 4,86% a partir d'aquest dimarts i se situarà en els 12,74 euros, davant dels 12,15 euros que costa actualment, segons la resolució publicada aquest dilluns en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Aquest increment es deu a la pujada de la cotització internacional de la matèria primera (+ 35,3%), així com dels nòlits (+ 5,3%), i a la depreciació de l'euro enfront de el dòlar (0,6%) pel que fa al bimestre anterior.

De no aplicar la limitació de variació del preu establerta en la normativa vigent -situat tant a l'alça com a la baixa en un 5% - la pujada hauria estat del 12%.

Aquesta pujada en el preu de la bombona de butà serà la primera en el que va de 2019, després que al llarg d'aquest any s'haguessin encadenat cinc baixades consecutives.

El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars, envasos amb càrrega igual o superior a vuit quilograms i inferior a 20 quilos. A prop de vuit milions de persones utilitzen la bombona de butà a Espanya.

El GLP canalitzat pujarà un 4,8%

Per la seva banda, els preus de venda del GLP canalitzat registraran per a un consumidor tipus (500 kg) un encariment en la factura després d'impostos d'un 4,8% respecte als preus en vigor.

Aquest increment es deu a la pujada respecte a el mes anterior de la cotització internacional del propà (+ 11,3%) i de butà (+ 10,8%), així com de l'increment de preu dels nòlits (+ 14,9% ).

A partir d'aquest dimarts, el terme variable de la tarifa de venda de l'GLP per canalització per a usuaris finals, abans d'impostos, tindrà un valor de 72 cèntims d'euro per quilogram.