La jornada de la Cambra de Comerç de Manresa sobre robòtica autònoma i col·laborativa ha animat a les empreses a perdre la por davant d'aquestes tecnologies, que estan entrant amb força al sector industrial. Els experts han coincidit en assenyalar que amb la seva adopció s'obre un nou ventall de possibilitats a la indústria, i que gràcies a elles les empreses guanyaran competitivitat. La sessió formava part del cicle "L'empresa del demà", que organitza la Cambra en el marc del projecte Ocupació al Bages Industrial.

La jornada ha començat amb l'exposició de Pepa Sedó, directora de la unitat de Robòtica i Automatització d'Eurecat, que ha fet una pinzellada de la situació de la robòtica a la indústria i ha explicat alguns projectes de robòtica col·laborativa que aquest centre tecnològic ha portat a terme en diferents empreses. Segons Sedó, "fins ara, robots i persones treballaven per separat. Ara, amb la robòtica col·laborativa, passen a fer-ho conjuntament". Pel que fa als llocs de treball, Sedó ha afirmat que la introducció de la robòtica a la indústria crearà més llocs de treball dels que destruirà, però que caldrà adequar els perfils professionals per tal de disposar de treballadors formats per treballar-hi.

José Juan Sierra, expert en seguretat de màquines i robòtica a Presaba-Mútuacat, ha parlat dels reptes que suposa la robòtica col·laborativa en l'àmbit de la seguretat laboral. En aquest sentit, ha destacat que aquesta tecnologia revolucionarà l'ergonomia del lloc de treball, ja que elimina els moviments manuals precaris, les posicions forçades i els moviments repetitius. Però a l'hora presenta nous riscos, especialment derivats de l'atrapament o el contacte amb l'usuari. Per això, ha explicat les mesures de seguretat que cal tenir en compte a l'hora d'incorporar els robots a les empreses.

La jornada ha acabat amb l'exposició de Lluís Noguera, cap d'Enginyeria de Denso Barcelona, que ha presentat diferents exemples pràctics d'utilització de la robòtica autònoma i col·laborativa en aquesta empresa de components per a l'automoció. Noguera ha dit que l'automatització permet reduir costos, augmentar la productivitat i millorar la competitivitat en la fabricació.

En finalitzar la sessió, els assistents han pogut veure una demostració d'un robot col·laboratiu cedit per l'empresa Tecnical. Responsables d'aquesta empresa, proveïdora de robots, han explicat que cada vegada hi ha més demanda per part de la indústria del territori i que el futur passa per incorporar-los de manera progressiva en diferents àmbits de l'activitat industrial.