El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha defensat aquesta setmana un increment «continuat i sistemàtic» del pressupost destinat a les assegurances agràries en els propers anys.

A la inauguració de la jornada sobre «L'assegurança agrària davant el desafiament del canvi climàtic», va instar a reflexionar i debatre sobre les repercussions del canvi climàtic en una eina clau de gestió del risc, com l'assegurança agrària, per garantir la viabilitat de les explotacions agroramaderes, silvícoles i aqüícoles.

Espanya, pionera

Luis Planas també va destacar que Espanya ha estat pionera, fa més de 40 anys, a l'hora de dissenyar una eina de gestió de riscos eficaç per al sosteniment de la renda dels productors i garantir la continuïtat de les explotacions afectades per diversos fenòmens climàtics adversos.

Durant l'última dècada s'han registrat els tres anys de màxima sinistralitat des que es va posar en marxa l'assegurança, fa més de 40 anys, en referència amb 2012, 2017 i 2018, exercicis que han posat de manifest l'eficàcia i solvència del sistema de assegurances agràries, en donar una resposta ràpida als assegurats i limitar les pèrdues econòmiques de les explotacions.

Sostenibilitat del sistema

El ministre va confiar que en aquest primer fòrum de debat, a més de visualitzar els reptes als quals s'enfronta l'assegurança agrària com a conseqüència del canvi climàtic, s'albirin solucions de futur per assegurar la sostenibilitat del sistema.