El sindicat CGT del Berguedà va denunciar ahir que la manresana Solubages SL, l'empresa d'atenció domiciliària que opera amb el nom comercial de Monserveis i que ha estat demandada per la Generalitat de Catalunya per tenir 52 treballadors sense donar d'alta a la Seguretat Social, «encara explota persones sense estar donades d'alta i sense permís de treball ni residència».

A més, segons el sindicat, que explica que ha parlat amb «més de 12 treballadores o extreballadores de l'empresa», les empleades que estan donades d'alta «ho estan per moltes menys hores que les que fan realment i en categories que no es corresponen amb la tasca que porten a terme».

Davant d'aquests, la CGT va anunciar ahir que, gràcies a «l'informe de la primera inspecció», «quatre treballadores han pogut iniciar els tràmits per tenir els papers per arrelament laboral». El sindicat també ha revelat que, arran de «les denúncies presentades al setembre, dues més els obtindran».

D'altra banda, el sindicat va explicar que l'octubre va crear «una Secció Sindical de la CGT a Monserveis, l'existència de la qual ha estat comunicada a l'empresa aquesta setmana». A més, ha posat «fins a sis denúncies a la Inspecció de Treball i dues als jutjats», i ha impugnat «les eleccions sindicals que la UGT havia convocat amb connivència i en col·laboració amb l'empresa».

Finalment, el sindicat va explicar que la Secció Sindical de la CGT a Monserveis lluitarà perquè l'empresa «doni d'alta a la Seguretat Social totes les treballadores», perquè «totes les treballadores cotitzin per les hores reals que treballen a l'empresa», perquè «les categories laborals es corresponguin amb les tasques reals que fan les treballadores a l'empresa», i perquè les empleades de Monserveis puguin «desenvolupar amb llibertat les tasques sindicals a l'empresa i puguin informar totes les treballadores dels seus drets laborals».

El govern de l'Ajuntament de Manresa va explicar dijous de la setmana passada que rescindirà tots els contractes amb les empreses d'atenció domiciliària a gent gran del programa municipal Xec Servei per fer noves contractacions amb una fiscalització més profunda de la seva tasca. L'acció es portarà a terme arran del cas de contractes il·legals de Monserveis. La regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, va assegurar que l'Ajuntament «no va incomplir la fiscalització» i que les empreses van signar declaracions jurades de compliment dels requisits laborals.

L'Ajuntament ha modificat el sistema de seguiment i ha creat una graella «en què no només estem demanant quin és l'import que estan facturant, sinó quina és la persona que presta el servei, quin horari fa, a qui atén, i estem casant aquestes dades amb els documents oficials de la Seguretat Social dels treballadors i els contractes laborals. D'aquesta manera ens permet veure que les persones que estan prestant el servei estan en conveni, que tenen el contracte laboral i la titulació que pertoca», segons Homs.