La manresana Sílvia Cubo figura en el nucli fundador de la nova patronal Anem per Feina, un ens que es presenta com a «desacomplexadament independentista» i que té com a objectiu «omplir un forat de representativitat social en l'àmbit de l'empresariat». L'ANC va posar ahir de llarg aquesta patronal, no directament vinculada a l'associació, assegura Cubo, però sí aixoploguda en el seu programa Eines de País, del qual va sorgir la candidatura que va gua-nyar les eleccions a la Cambra de Barcelona i que també impulsa la polèmica campanya anomenada «de consum estratègic».

La nova entitat empresarial la van presentar ahir a Barcelona la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié, el coordinador de la comissió Fem República de l'entitat, David Fernández, i l'empresària manresana i vicepresidenta tercera de la Cambra de Manresa, Sílvia Cubo, una de la quinzena de persones que ha promogut aquest ens.

La nova patronal ja té mig miler d'empreses adherides, fruit del treball fet pel nucli promotor per tot el territori català en els darrers mesos. A la Catalunya Central, Cubo explicava ahir a aquest diari que Anem per Feina disposa d'uns cent cinquanta associats.

Anem per Feina té la intenció de presentar-se en societat entre el gener i el febrer de l'any que ve i és oberta que altres associacions empresarials independentistes s'hi adhereixin. La idea de la patronal, segons va explicar en roda de premsa David Fernández, va sorgir en analitzar les «febleses i fortaleses» després de l'1 d'octubre i concloure que hi havia «determinats espais» que no estaven representats, com la d'un empresariat independentista, i que per això calia «construir alternatives». Segons Fernández, més enllà dels objectius nacionals, també es vol projectar una patronal «moderna».

La nova patronal treballarà amb la distribució territorial de les vegueries i ja disposa de delegacions a Sort, Manresa, Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa i la Bisbal del Penedès. El delegat a la vegueria central serà el constructor manresà Fèlix Salido.

Sílvia Cubo, nascuda a Manresa el 1979 i formada en direcció d'empreses, està especialitzada en neuromàrqueting i explica que actualment està cursant un doctorat en lideratge i màrqueting experiencial a la UVic. És responsable de les empreses Assessoria Integral Cubo-Pons, S.L; Neuroscience in Business, S.L; Neuro in Business, S.L; i Neuroscience and Innovation at Work, S.L. A més és membre de Deim.

Cubo explica que «es diu que les empreses catalanes marxen, que l'empresari opina això o allò, però tenim la sensació que a l'empresari se l'associa a la dreta i la dreta està casada amb l'unionisme. I l'empresari no és ni de dretes ni d'esquerres, i nosaltres som un grup d'empresaris desacomplexadament independentistes». «Som empresaris i independents», conclou Cubo.

Segons la manresana, que ocuparà un càrrec en la cúpula de la nova entitat (que no tindrà un president a l'ús), la nova patronal neix sobre dos pilars: «Som independentistes, i no ens n'amaguem, i volem construir l'empresa del segle XXI, sostenible, també quant a les relacions entre empresa i treballadors, i enfocada al consum de proximitat». Cubo -sòcia «de l'ANC i d'Òmnium, soc molt catalana», apunta- explica que el nom d'Anem per Feina va sorgir de les reunions fundacionals del col·lectiu. «Tots som empresaris enfeinats, i aquest era un leitmotiv en totes les reunions. I va quedar com a marca, i no com un eslògan que es pugui fer servir puntualment». Les primeres trobades de la nova patronal es van fer a Ter-rassa, Sant Cugat i també a Manresa, explica Cubo.

Anem per Feina no pretén ser «excloent», diu Cubo, «però hi haurà qui se n'autoexclourà perquè no en compartirà els valors». Sobre si la nova patronal fomentarà el boicot a productes no catalans, Cubo assegura que «el que faré serà fomentar el consum entre els meus associats».

La nova patronal, que explicarà els detalls del seu programa properament, reclamarà, avança Cubo, més inversió en investigació, més facilitats a l'exportació i més ajuts als emprenedors.

«De totes les patronals hi ha queixes; nosaltres les hem recollides per fer-ho diferent», assegura Sílvia Cubo.