El Producte Interior Brut (PIB) espanyol ha crescut un 0,4% en el tercer trimestre de l'any, el mateix creixement que va registrar durant el segon, segons les dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El trimestre anterior es va frenar el creixement de l'economia espanyola, després que durant el primer es registrés un increment del PIB del 0,5% i durant el darrer trimestre del 2018 un 0,6%.

D'altra banda, la taxa interanual del PIB baixa del 2% del trimestre precedent a l'1,9%, una dècima per sota de l'avançada el 31 d'octubre. La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és d'1,8 punts, sis dècimes més que en el segon trimestre. En canvi, la demanda externa té una aportació de 0,1 punts, set dècimes menys que el trimestre passat.

Les dades de l'INE mostren que el consum creix un 1,6% en el tercer trimestre en comparació amb el mateix període del 2018. A més, la taxa és cinc dècimes superior a la del segon trimestre. En el cas del consum de les llars espanyoles, puja un 1,4% interanual, sis dècimes més que el trimestre anterior. En el cas de les administracions públiques hi ha una pujada del 2,2%, taxa similar a la del trimestre precedent.

La formació bruta de capital ha registrat un creixement del 2,8%, 1,3 punts superior al trimestre anterior. També creix la inversió en actius fixes materials, un 2,3% interanual, 1,6 punts més que el trimestre anterior.

Pel que fa a la demanda externa, les exportacions en béns i serveis creixen un 3% interanual i nou dècimes en comparació amb el segon trimestre d'aquest any. De la seva banda, les importacions pugen un 3,1% interanual i 3,3 punts respecte al trimestre precedent.

Per sectors, destaca l'augment d'un 2,4% interanual de la Construcció, tot i que suposa una baixada d'1,8 punts en comparació amb el trimestre anterior. El segueix el sector Serveis, amb un increment interanual del 2,2%, cinc dècimes menys que el trimestre precedent, i en tercer lloc se situa la Indústria, amb un increment interanual de l'1,2%, percentatge que baixa fins al 0,6% en el cas de la indústria manufacturera. L'Agricultura de la seva banda creix un 0,1%.

Creixen un 4,5% els salaris

La comptabilitat de l'INE mostra també que la remuneració dels assalariats puja un 4,5% interanual, cinc dècimes menys que el trimestre anterior. Això s'explica per un augment del 2,3% del nombre d'assalariats i un augment d'un 2,2% de la remuneració mitjana per treballador.

Pel que fa a l'ocupació, els llocs de feina pugen un 0,1% respecte al trimestre anterior i un 1,8% interanual, el que suposa un increment de 332.000 llocs de treball a temps complet en un any.