31 de desembre de 2019
31.12.2019
Regió7

L'economia espanyola creix per sota del 2% per primera vegada en 5 anys

La taxa de l'1,9% interanual és a més dues dècimes inferior al previst pel govern en el Pla Pressupostari remès a Brussel·les

30.12.2019 | 22:23
Terminal de mercaderies del Port de Barcelona

L'economia espanyola va créixer el 0,4% durant el tercer trimestre que l'any, el mateix que el trimestre precedent, però continua avançant a un ritme molt lent. Aquesta tendència fa tres anys que es manté igual.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, la comparació amb l'any passat mostra que el Producte Interior Brut (PIB) va créixer l'1,9% el tercer trimestre, una dècima menys que en el segon trimestre i del que havia avançat l'entitat l'octubre passat, quan va indicar un creixement del 2%.

La taxa de l'1,9% és, a més, dues dècimes inferior al creixement previst pel govern per al 2019 en el Pla Pressupostari remès a Brussel·les (2,1%) i també una dècima inferior a les projeccions del Banc d'Espanya (2%)

La demanda nacional va contribuir amb 1,8 punts al creixement, sis dècimes més que en el segon trimestre, mentre que la demanda externa va aportar només 0,1 punts, set dècimes menys.


Més consum i inversions

Amb les xifres del tercer trimestre, l'economia espanyola acumula 23 trimestres consecutius de taxes interanuals positives, mentre que amb l'avançament trimestral del 0,4% s'acumulen 24 trimestres consecutius de pujades.

Entre juliol i setembre va millorar tant el consum com la inversió. Concretament, la despesa en consum es va incrementar el 0,8%. La despesa pública també es va accelerar el tercer trimestre després d'augmentar el 0,6% i la inversió en habitatge va retrocedir el 0,3%.


Les exportacions creixen el 3%

Les exportacions van ampliar el seu creixement interanual el tercer trimestre 1,3 punts, i se situa al 3,3% després de tres trimestres mostrant taxes interanuals negatives. Des de la visió de l'oferta, la indústria i l'agricultura van créixer. El PIB de la indústria ho va fer l'1,2%, el doble que en el trimestre anterior, mentre que l'agricultura va arribar a taxes positives fins al 0,1%.

Per altra banda, la construcció va moderar la taxa de creixement fins al 2,4% i els serveis es van desaccelerar cinc dècimes.

Els llocs de treball a temps complet també van reduir-se en relació amb el mateix període de l'any passat, fins a l'1,8%, xifra que suposa la creació en un any de 332.000 llocs de treball equivalents a temps complet. Aquesta taxa de creixement interanual és la més baixa des del tercer trimestre del 2014.

La remuneració dels assalariats va passar de créixer el 5% al 4,5% com a conseqüència del nombre més elevat d'assalariats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook