La confiança dels inversors de la zona euro ha registrat el gener el seu tercer increment consecutiu, segons reflecteix l'índex elaborat per l'agència alemanya Sentix, que s'ha situat en els 7,6 punts bàsics, des dels 0,7 de desembre.

Es tracta del seu millor nivell des que el novembre del 2018 es va col·locar en 8,8 punts. L'entitat alemanya va assenyalar que les recents tensions entre els Estats Units i l'Iran «no han pertorbat els inversors» i va assenyalar que les dades estan millorant en totes les regions del món, especialment a Àsia, amb excepció del Japó.

Riscos per a l'economia global

Les expectatives també han millorat per tercer mes consecutiu, amb 2,6 punts, el seu millor valor des de febrer del 2018, i una recessió a la zona euro «sembla estar fora de la taula, de moment».

Així mateix, els inversors estan «ignorant» els riscos per a l'economia global que van portar els últims esdeveniments a la regió del Golf, i donen més importància a altres esdeveniments, com la disminució de les tensions comercials entre els EUA i la Xina.

Per tant, l'entorn per als mercats de valors segueix sent «constructiu», tot i que el panorama per als mercats de bons s'està «enfosquint», i els inversors enquestats per Sentix consideren que la política expansiva de el Banc Central Europeu (BCE) «encara està reprimint tendències a l'alça més forts en els tipus d'interès». En aquest sentit, l'índex també ha constatat una millora a Alemanya, les expectatives de la qual han millorat per tercer mes consecutiu, fins a 6,9 punts, el seu millor nivell des de maig del 2019.

En paral·lel, els preus de la producció industrial de la zona euro van registrar un increment del 0,2% durant el mes de novembre passat en comparació amb el mes anterior, quan es van mantenir estables, segons les dades publicades ahir per Eurostat, l'oficina comunitària d'estadística. Tanmateix, a Espanya els preus van disminuir el 0,6%.

En comparació amb el mateix mes del 2018, els preus de la producció industrial van observar una caiguda de l'1,4%. En concret, el descens respecte a l'any passat es va deure sobretot a la indústria energètica, els preus han baixat el 6,1%. Descomptant el seu impacte, els preus de producció industrial de l'eurozona van créixer el 0,3% respecte a l'any passat.

Entre els estats de la zona euro, els preus van créixer una dècima en l'onzè mes de l'any, després mantenir-se estables l'octubre, mentre que en taxa interanual van créixer l'1%. Entre els països de la UE amb dades disponibles, les pujades mensuals més destacables es van registrar a Grècia (+ 3,4%), França (+ 1,1%) i Suècia (+ 0,9%), mentre que les principals baixades es van observar a Portugal (-0,9%), Espanya (-0,6%) i Letònia (-0,5%).