20 de gener de 2020
20.01.2020

L'Audiència Nacional investiga si Tous ven joies produïdes amb material fraudulent

La denúncia d'una associació de consumidors de Còrdova el 2018 destapa el cas. La Guàrdia Civil hauria detectat peces d'or amb farcits barats, segons La Ser i El Independiente

20.01.2020 | 21:23
Una joia de Tous, en una imatge d'arxiu

L'Audiència Nacional ha citat a declarar aquest dimecres representants legals de Tous i Applus Laboratories per la denúncia d'una associació de consumidors de joies de Còrdova (Consujoya) feta el 2018, informen El Independiente i La Ser. Segons aquesta entitat, diverses joies de l'empresa manresana que s'anunciaven com a peces d'or de 18 i 24 quirats contenien dins seu material no metàl·lic.

Segons la llei, la composició de les peces ha de ser igual en totes les seves parts. En canvi, els primers estudis químics demanats per la Guàrdia Civil i fets per experts independents van trobar el mateix a totes les peces analitzades: una baixa qualitat del material de les joies i una composició enganyosa. Aquests fets podrien afectar milers de joies diferents, a part de les denunciades per Consujoya, i en molts casos distribuïdes per tota Europa.

Reduir despeses


Segons l'informe de la Guàrdia Civil que revela El Independiente, «Tous està comercialitzant peces de joieria omplertes d'un material no metàl·lic, incomplint el que disposa la legislació vigent. S'intueix que la finalitat d'aquesta pràctica és reduir costos en la fabricació de peces de metalls preciosos mantenint-ne el pes i l'aparença d'una peça sòlida, composta únicament per metall preciós»

L'empresa rebutja les acusacions


Tous, que ha fet de l'ós el símbol de la marca, ha rebutjat aquestes acusacions i assegura que totes les seves joies d'or i plata "són sempre de primera llei" i que compleix amb tots els estàndards mundials de certificació de metalls preciosos.

La firma manresana destaca en un comunicat que totes les joies que comercialitza a Espanya estan certificades per laboratoris oficials autoritzats i que treballa les seves peces utilitzant la tecnologia de microfusió i d'"Electroforming". "En ambdós casos es fa servir una tecnologia avalada per tots els òrgans tècnics de l'Administració Pública, al mateix temps que Tous incorpora en totes les seves peces el corresponent certificat de garantia i autenticitat en el qual s'especifica la tècnica utilitzada i la llei dels metalls preciosos", subratlla la companyia.

Tous explica en el seu escrit que, mitjançant la utilització de la tècnica d'"Electroforming", i depenent de la mida, forma i metall preciós empleat, "la joia podrà incorporar nuclis no metàl·lics que ajudin a donar estabilitat a la peça, mantenint sempre la primera llei".

La marca remarca així mateix que la certificació i contrast de la plata de primera llei, així com l'or de 18 quirats, es realitza d'acord amb la Llei de metalls preciosos per una entitat independent del grup. "Tous ha fet el disseny, la tecnologia i la qualitat seus senyes d'identitat", afegeix la firma.

Fundada el 1920 i presidida actualment per Alba Tous, la marca manresana té presència en més de 50 països amb 700 botigues i compta amb una plantilla de més de 4.000 professionals. El 2018 va obtenir un benefici net consolidat de 27,3 milions d'euros, un 120% més que l'any 2017, i la facturació de el grup va arribar als 396.400.000 d'euros, fet que suposa un increment de l'4,5%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook