El fenomen dels pisos turístics arriba a pobles petits de l'alt Berguedà. Guardiola n'és un exemple: amb menys de 900 habitants, en els últims cinc anys, han proliferat 25 pisos turístics i la dada va a l'alça. Els motius, segons han explicat des de l'Ajuntament, són, d'una banda, la massificació i els elevats preus de la Cerdanya, que traslladen el turisme cap a pobles de l'alt Berguedà, i també el fet que aquesta zona no ha crescut especialment i s'ha mantingut més verge turísticament. Això, segons ha explicat l'alcalde, Josep Lara, està començant a tenir conseqüències com, per exemple, el fet que els joves del territori cada cop tenen més dificultats a l'hora d'emancipar-se i trobar pisos de lloguer on anar a viure.

David Vallès viu a Barcelona, on treballa d'administrador de finques. Fa cinc anys va decidir comprar un pis a Guardiola de Berguedà i el va posar a lloguer, però aviat va veure una oportunitat de negoci i va decidir convertir-lo en un pis turístic. L'èxit va ser tan gran que, des de llavors, n'ha comprat quatre més i també una casa a Gironella. "En compraria més si tingués diners", ha explicat.

Un propietari de pisos turístics al Berguedà: «Si pogués en compraria tres més»

Un propietari de pisos turístics al Berguedà: «Si pogués en compraria tres més»

Exemples com el de David Vallès suposen una injecció econòmica per un territori, el Berguedà, que sovint s'ha queixat de ser zona de pas. Però alhora comporta una situació que, tot i que l'alcalde reconeix que, de moment, no és cap problema, sí que ho podria ser en un futur no gaire llunyà. Segons admet, cada cop és més complicat trobar un pis de lloguer en aquests municipis, ja que als propietaris els hi surt més a compte llogar un pis per 150 euros un cap de setmana que per 300 euros tot el mes.

«El Berguedà ens agrada i és més barat»

La Rosa i l'Antonio són d'Olesa de Montserrat, però han decidit llogar un pis a Guardiola de Berguedà atrets per la natura de la comarca i també pel fet que, a la Cerdanya, els pisos són molt més cars i inassequibles per a la seva butxaca. "Ens agrada anar a esquiar, però al final aquí tenim la Cerdanya molt a prop, només hem de travessar el túnel del Cadí", ha explicat un d'ells.

Turistes a Guardiola: «El Berguedà ens agrada i és més barat»

Turistes a Guardiola: «El Berguedà ens agrada i és més barat»

Actualment, a Guardiola de Berguedà hi ha 25 pisos turístics, i el fenomen també s'expandeix a d'altres municipis de la zona.