Un rànquing elaborat pel portal Pisos.com estableix que la casa més cara d'Espanya no és a Madrid ni a Barcelona, sinó a la província de Màlaga, que situa set propietats en la llista de les deu primeres, on també apareixen Barcelona, Madrid i Balears, amb una.

Els preus per metre quadrat de les cases d'aquest llistat oscil·la entre els 6.000 i els 22.000 euros, es tracta de finques amb més de 800 metres quadrats de superfície construïda repartits en 2 o 3 plantes, més de 5 habitacions, almenys 3 banys, jardí, piscina, garatge amb capacitat per a diversos vehicles, elevades mesures de seguretat i, en aquells casos en què es tracta de finques o xalets, amb ubicació a urbanitzacions residencials d'alt standing.

Pisos.com ha realitzat un rànquing anual que deixa en posicions destacades províncies com Cadis, Castelló, Còrdova, Girona, Guipúscoa, Sevilla, Toledo o València, i que tanca les de Zamora, Sòria, Orense i Jaén, amb preus màxims en els habitatges més cars que no arriben al milió.

La casa més cara d'aquest rànquing està situada a Marbella, costa 25 milions d'euros i té 1.548 metres quadrats repartits en vuit habitacions, 14 banys, terrassa, dues piscines (una a l'exterior amb vistes al mar i una altra climatitzada a l'interior), una zona de spa amb sauna, oficina, gimnàs, sala de massatges i dos garatges amb capacitat per a tres vehicles cada un. A més, té platja privada a la qual es pot accedir des de l'habitatge.

La segona propietat del rànquing està a Benahavís, té un valor de 17,5 milions d'euros i compta amb més de 1.700 metres quadrats dins d'un terreny de més de 7.000. Té sis habitacions, 11 banys, diverses terrasses amb vistes al mar i la muntanya i dues piscines, una interior i una altra exterior. Està decorada amb una barreja d'estils clàssic i contemporani. Una de les seves novetats és un sostre lliscant a la sala d'estar.

La tercera residència més cara està a Marbella, té un valor de 17 milions i està a primera línia de platja. Compta amb sala de cinema, una zona de spa i nou lavabos.

Baixa el preu de l'habitatge usat

D'altra banda, el preu de l'habitatge usat a Espanya va baixar un 2,1% interanual al segon semestre del 2019, i això suposa el primer descens després de cinc anys de pujades continuades i un canvi de cicle «claríssim», segons un informe de Tecnocasa, que situa el preu al nivell del 2011, en 2.297 euros el metre quadrat.

Els descensos més significatius del mercat es van registrar a Madrid (3,85%) i Barcelona (3,26%), mentre que Sevilla (5,73%), l'Hospitalet de Llobregat (5,51%), Saragossa (1,39%), Màlaga (2,96%) i València (2,88%), entre d'altres, continuen mostrant taxes de creixement positives. Els experts preveuen, però, que durant el 2020 aquestes ciutats acabaran completant el recorregut que marquen les primeres.

Descens de la compravenda

L'Informe sobre el Mercat de l'Habitatge que elaboren el Grup Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) reflecteix la mateixa tendència en la compravenda de pisos (-4% fins al setembre), cosa que posa fi al cicle expansiu de creixement que va començar el 2013 i situa el mercat en un camí de «normalització».

Una altra dada que avala el refredament del sector és la reducció de les compres per inversió, que se situen en un 26,5%, davant del 30% de 2017, i la sobrevaloració de preus en un 17% dels casos.

L'informe també recull que l'import mitjà de les hipoteques ha baixat un 7%, després de cinc anys de creixement, i que el mercat hipotecari està actuant amb prudència. El 2019, la part de les operacions finançades amb hipoteques va créixer fins a representar el 78%, davant del 22% de les que es van fer al comptat, i la ràtio que van cobrir les hipoteques va baixar del 86% al 72% respecte l'època de la bombolla immobiliària.

A més, si durant la crisi més del 30% de les hipoteques es feien a clients que tenien un contracte temporal, actualment aquestes només representen un 7,5%, davant el 78% dels que tenen contracte indefinit.