El rebut mitjà d'electricitat ha recuperat la tendència baixista en aquest mes de febrer, després del repunt registrat el gener, i s'ha abaratit el 4,6% respecte al primer mes de l'any, segons dades recollides a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic ascendeix a 54,27 euros fins a aquest 28 de febrer, enfront dels 56,91 euros del primer mes de l'any.

D'aquest import, 13,36 euros corresponen al terme fix, 29,31 euros al consum, 2,18 euros a l'impost d'electricitat i 9,42 euros a l'IVA. Per fer un càlcul correlatiu s'han tingut en compte els 28 primers dies de tots dos mesos. Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.

D'aquesta manera, la factura de la llum recupera l'espiral baixista amb la qual havia acomiadat l'any passat, després d'haver-se abaratit mes a mes des de l'octubre i que només es va veure tallada al gener (+5%).

Respecte al febrer de l'any passat, el rebut de la llum és el 13,6% més barat, enfront dels 62,8 euros en què es va situar en el segon mes del 2019.

Aquest descens en el rebut de la llum és degut, principalment, a la caiguda de més del 10% en el preu de l'electricitat en el mercat majorista registrat al febrer. En concret, el preu mitjà del pool en aquest segon mes de l'any va ser de 36 euros per megawatt hora (MWh), el 33,3% més barat que fa un any (54,01 euros/MWh).

Segons els analistes de Grup Ase, aquest descens ha estat motivat per la caiguda de la demanda elèctrica i l'enfonsament del gas, als quals s'ha unit aquest mes «un creixement de les importacions d'electricitat i de la generació renovable, la qual cosa pressiona el preu a la baixa pel costat de l'oferta». A més, estimen que el comportament dels mercats de futurs elèctrics, que anticipen fortes baixades per a la primavera i estiu, «apunta al manteniment d'aquesta tendència».

El preu majorista de l'electricitat té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l'IVA i a l'impost d'electricitat. El mercat majorista funciona de manera marginalista, de manera que les tecnologies entren per ordre de cost i l'última d'elles a participar-hi, la més cara, marca el preu per al conjunt.

El Govern manté prorrogats per a aquest 2020 els peatges i càr-recs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats, en espera que estigui completada la nova metodologia que han de dur a terme entre el mateix Executiu (els càrrecs) i la CNMC (peatges).