L'alcalde d'Agramunt i diputat d'ERC al Parlament, Bernat Solé, serà el nou conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, segons va informar ahir el Govern i el seu partit. Solé ha estat proposat per ERC per ocupar el departament que Alfred Bosch va deixar a començament de març.

La presa de possessió, però, tindrà lloc avui de forma telemàtica en una videoconferència en la qual també participaran Torra i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que substitueix el secretari del Govern.

Solé, que ha estat alcalde d'Agramunt durant nou anys, deixarà l'alcaldia per incorporar-se al Govern de la Generalitat.

Solé va explicar en un comunicat que accepta l'encàrrec «amb la recança d'haver de deixar de ser alcalde d'Agramunt», però amb «il·lusió, determinació i compromís amb el país i amb els valors republicans».

Segons ERC, cal que lideri la conselleria una persona «externa» al departament que faci «una aproximació neutra» als esdeveniments que van precipitar la dimissió de Bosch com a conseller -la mala gestió d'un presumpte cas d'assetjament sexual per part del seu excap de gabinet.

El partit confia en l'experiència en gestió d'equips de Solé i en destaca el perfil «més polític que tècnic». «El departament ja té un equip amb un alt coneixement tècnic i del sector que està donant bons resultats en la tasca d'internacionalitzar i presentar Catalu-nya al món», van esgrimir.

Solé, però, té oberta una causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i està a punt d'anar a judici. Se l'acusa de desatendre la prohibició del TC que suspenia la consulta i advertia els alcaldes del seu deure d'impedir-la.