La mesa va admetre a tràmit ahir la proposició de llei de JxCat per reformar de manera exprés el reglament i poder fer plens telemàtics durant la pandèmia de la Covid-19, una proposta que va provocar malestar a ERC, que va retreure a JxCat que presenti una proposta pròpia de reforma del reglament de la cambra catalana.

Ara, aquesta proposta continua la seva tramitació a la Junta de Portaveus, que és qui decidirà quan s'inclou a l'ordre del dia dels plens ordinaris. Segons va aprovar la mesa, es poden celebrar plens durant la crisi del coronavirus amb presència màxima de 21 diputats i vot delegat.

La mesa també va acordar demanar als 135 diputats i diputades del Parlament que donin el 25% del sou net de l'abril a la lluita contra la covid-19. Es tracta d'una mesura que en termes quantitatius és equivalent a les dietes per desplaçament que cobren els diputats, uns 250.000 euros mensuals. De fet, la mesa de la setmana passada ja va instar els diputats a donar les dietes per desplaçaments del sou del març a la lluita contra el coronavirus.

La mesa va acordar com a novetat que els diputats hagin de publicar en la seva fitxa de la pàgina web del Parlament on han destinat els recursos equivalents al 25% del sou.

La mesa va decidir fixar en el 25% la reducció dels diputats perquè, d'aquesta manera, suposa treure el mateix percentatge a tots els diputats, ja que les dietes es cobren en funció del territori on viu l'electe.

En la reunió de la mesa, el president del Parlament, Roger Tor-rent, també va exposar la seva proposta de destinar més de 2 milions d'euros no executats del pressupost de la cambra del 2019 al departament de Salut. I es va acordar que el departament d'Auditoria de Comptes i Tresoreria del Parlament treballarà sobre aquesta proposta, segons han informat a l'ACN fonts de la presidència del Parlament.