El 30% de les empreses de l'Anoia van reprendre ahir la seva activitat (dimarts era festius en alguns municipis). El 70% mantenen aturada l'activitat per diferents circumstàncies. El president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, va subratllar que bona part dels industrials no han aixecat la persiana perquè no disposen del material de protecció que exigeix l'Estat. I va recordar que el darrer decret fa responsable dels possibles contagis l'empresa, fet que va lamentar.

Segons dades de la UEA, un total de 1.426 empreses de la comarca s'han acollit a un ERTO, una mesura que afectaria 9.400 treballadors. La patronal, a través d'una enquesta a 139 afiliats, situa en 14,7 milions d'euros les pèrdues econòmiques per a les empreses.

El president de la UEA, Joan Domènech, va comparèixer ahir a la roda de premsa de l'Ajuntament d'Igualada. Domènech va explicar que el 70% de les empreses no han reprès l'activitat per raons diverses, com que s'han acollit a un ERTO o perquè els seus clients no han tornat a l'activitat, però també per la manca de material de seguretat. «Estem desemparats», va assegurar.

Domènech va subratllar la «complexitat» del fet que s'estigui exigint a les empreses mesures preventives i no es proporcioni el material. «Això ha fet que algunes no hagin obert o amb menys personal». Va anunciar que des de la patronal, gràcies a la col·laboració dels ajuntaments i les entitats, s'han aconseguit unes 15.000 mascaretes que «s'estan fent arribar» a les empreses.

El president de la UEA també va mostrar el seu «desacord» pel fet que l'empresari sigui «responsable» del contagi a l'empresa. Va recalcar que els protocols que estan aplicant les empreses són els acordats entre patronal i sindicats perquè les pautes del ministeri de Treball són «incompletes». I va exposar com a exemple que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, parli d'evitar que els majors de 60 amb problemes cardiovasculars vagin a treballar, però, en canvi, «el document això no ho reculli».

Domènech va recordar «el greuge» que segueixen patint els empleats de fora de l'àrea confinada que no van poder anar a treballar durant el tancament perimetral, que «encara no s'ha resolt». També el dels autònoms «que podien treballar i no tenen empara legal». «Quan han passat tants dies, no entenem com les solucions arriben amb comptagotes, quan és el mateix problema», va dir en referència al fet que sí que s'hagi buscat una solució a la situació inversa. «És vergonyós», va sentenciar.

En aquest sentit, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, es va voler sumar a la queixa per aquest motiu i va recordar que els ajuntaments sí que han fet «la feinada» de preparar la documentació per tramitar les baixes, però va criticar amb vehemència que el Cat Salut encara no els ha donat resposta a les peticons dels treballadors per cobrar els diners de la baixa durant el confinament. Adreçant-se als responsables de Salut , Castells va dir-los: «Posin-se les piles».