Glovo ha anunciat la introducció de nous canvis en l'estructura de pagament dels repartidors. Fins ara, l'empresa oferia una remuneració base de 2,5 euros i 0,34 euros per cada quilòmetre recorregut. Amb el nou sistema, el pagament base es redueix a 1,2 euros i la remuneració per quilòmetre passa a tenir dos valors: en els trajectes inferiors a 6,5 quilòmetres, l'empresa abonarà 0,34 euros per quilòmetre, mentre que en la resta abonarà 0,42 euros per quilòmetre. A banda, el nou sistema comptarà amb un "bonus afegit", tot i que l'empresa no ha especificat de què es tracta. Segons Glovo, aquests canvis "equilibraran els pagaments entre trajectes de curta i llarga distància", però els sindicats qualifiquen la mesura d'"esclavatge 2.0".
La 'start-up' amb seu a Barcelona assegura que la mesura fa mesos que s'està treballant i que ja s'ha implementat en la majoria de països on opera. A Espanya, el nou sistema s'ha aplicat a 23 ciutats –Madrid, Sevilla o Saragossa en són algunes-, tot i que la capital catalana no es troba a la llista. En un comunicat emès aquest dijous, Glovo assenyala que la crisi del coronavirus els ha obligat a accelerar la implementació del nou sistema, ja que les distàncies que han de recórrer els repartidors són més llargues a causa del tancament de molts establiments.
L'empresa destaca que l'estructura de pagaments s'ha implementat amb la col·laboració dels mateixos 'riders' i que els seus ingressos estan "garantits". A més, Glovo ha afegit una compensació del 10% sobre cada viatge que es realitzi durant el temps que duri l'estat d'alarma per "agrair l'esforç de cada repartidor".
La plataforma Riders X Derechos ha denunciat a través de les xarxes socials la mesura i ha carregat durament contra l'empresa. "Si abans Glovo era precarietat extrema, el que fa ara no té nom; [...] és directament esclavatge 2.0", ha escrit el sindicat al seu perfil de Twitter. En el mateix missatge, l'agrupació qualifica de "bogeria" els canvis i reclama al govern espanyol que actuï.
Portaveus de la plataforma consultats per l'ACN, asseguren que Glovo no s'ha posat en contacte amb els repartidors abans d'aplicar la mesura i es mostren preocupats per la impossibilitat de donar visibilitat a les seves reclamacions. "No podem fer vaga perquè oficialment no som treballadors i, a més, organitzar una manifestació en temps de confinament és impossible", lamenten.
L'últim | El més llegit |