El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'exempció del pagament d'IVA per al subministrament de material sanitari a institucions públiques i la baixada al 4% el dels llibres i premsa en format electrònic, segons ha informat la vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño. Són algunes de les 30 mesures que inclou el paquet econòmic i laboral que l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat aquest dimarts.

En la roda de premsa posterior a Consell, Calviño ha precisat que la reducció a zero de l'IVA del subministrament de material sanitari de productors nacionals a entitats públiques, sense ànim de lucre i centres hospitalaris permetrà estalviar més de 1.000 milions d'euros. Ha detallat que aquesta baixada de l'IVA està en línia amb la reducció dels aranzels per part de la Unió Europea i té objectiu de garantir la igualtat de tracte entre productors nacionals i estrangers.

IVA en llibres, revistes i diaris electrònics

Així mateix, s'ha inclòs en el reial decret llei la reducció de l'IVA de llibres, revistes i diaris electrònics, que fins ara era del 21%, per adaptar-los a la tributació d'aquells de paper, que és del 4%.

Aposta pel teletreball

El teletreball tindrà "caràcter preferent" dos mesos més i s'amplia per al mateix període la possibilitat d'adaptar l'horari i de reduir la jornada laboral per cuidar persones dependents.

ERTOS als serveis essencials

També permetrà a partir d'ara que empreses de serveis essencials puguin fer Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major a personal no imprescindible.

Atur per a persones acomiadades en període de proves

L'Estat també donarà accés a la prestació d'atur a persones que hagin estat acomiadades durant el període de prova des del 9 de març i a aquelles que, a partir de l'1 de març, renunciessin a la seva feina per una oferta laboral en ferm que hagi decaigut.