La quarta edició del Premi Aliança per a la Formació Professional Dual, organitzat en aquesta ocasió per la Fundació Bertelsmann i la Fundació CEDEIX - Confederació Espanyola de Directius i Executius, ha reconegut un any més els projectes més excel·lents d'FP en la seva modalitat dual, repartits en les categories de Gran Empresa, Pime, Centre Educatiu i Altres Organitzacions. Els guardonats en aquesta convocatòria han estat, respectivament, la multinacional química BASF; la pime de serveis digitals Innovation Strategies, situada a Palma; l'IES Campanetes de Màlaga i l'Associació d'Empresaris de l'Henares (AEDHE).

L'objectiu d'aquest reconeixement és conscienciar al teixit empresarial, als centres educatius, a les organitzacions i a la societat sobre la necessitat d'impulsar una Formació Professional Dual de qualitat al nostre país. Es tracta d'una modalitat educativa en la qual el centre educatiu i l'empresa es corresponsabilitzen de la formació teòrica i pràctica de l'aprenent. A Espanya, l'FP Dual compta amb una alta inserció laboral, i es presenta com una eina clau tant per a impulsar l'ocupació juvenil de qualitat com per a millorar la competitivitat de les empreses.

L'elecció dels guanyadors s'ha dut a terme per part d'un jurat compost pels socis fundadors de l'Aliança per a la FP Dual (Cambra de Comerç d'Espanya, CEOE, Fundació Bertelsmann i Fundació Princesa de Girona); per la Fundació CEDEIX, i per representants dels premiats en l'edició anterior. A causa de les circumstàncies sanitàries excepcionals, el lliurament de premis es realitzarà en el marc del VI Fòrum de l'Aliança per a la FP Dual que se celebrarà a l'octubre.

El vicepresident de la Fundació Bertelsmann, Francisco Belil, ha destacat que és essencial continuar donant visibilitat a la labor que desenvolupen les empreses, organitzacions i centres educatius, "més encara en aquests moments d'incertesa laboral i econòmica en els quals el compromís amb aquesta opció formativa és més necessari que mai per a impulsar una ocupació juvenil de qualitat".

Els projectes guanyadors de l'IV Premi Aliança per a la FP Dual

BASF ha estat la guanyadora en la categoria de Gran Empresa per tenir un projecte d'FP Dual que aposta per la cooperació, ja que existeix una contínua transferència de coneixement i material docent entre l'empresa i el centre formatiu (Institut Comte de Rius), els docents del qual realitzen estades en les plantes de la companyia a Tarragona i Alemanya, i reben classes d'alemany. A més, el jurat ha valorat la qualitat del seu projecte d'FP Dual transnacional en el qual la formació i l'aprenentatge pràctic es desenvolupen a Espanya i Alemanya. Els aprenents adquireixen un nivell B1 d'alemany, poden accedir a una doble titulació i, abans de començar la formació viatgen a Alemanya per a conèixer el seu futur entorn de treball. Finalment, també s'ha valorat la millora de l'ocupabilitat, ja que tots els aprenents reben una oferta laboral en BASF una vegada finalitzada l'FP Dual i la taxa d'inserció és pròxima al 100%.

En la categoria de Pimes, el guardó ha estat per a Innovation Strategies, empresa de serveis digitals a Palma, que proporciona als seus clients solucions tecnològiques i que va ser pionera en 2012 en la implementació de la FP Dual a Balears. Actualment és una de les companyies formadores referència i prescriptoras del model a la regió. El reconeixement ha estat atorgat per la qualitat del seu treball, ja que els aprenents reben una formació inicial i participen en reunions amb caps de projectes i tutors en les quals es valora, d'acord amb les seves preferències i habilitats, el millor encaix dins de l'empresa. A més, Innovation Strategies proporciona sessions individuals d'orientació acadèmica als seus aprenents una vegada finalitzat el període formatiu, en les quals ajuda a l'alumne a redirigir el seu futur dins o fora de l'empresa.

L'IES Campanetes de Màlaga ha estat premiat en la categoria de Centre Educatiu. L'institut, que aposta per la FP Dual des de 2015, ha estat reconegut per facilitar l'ocupabilitat juvenil, ja que la taxa d'inserció laboral dels seus aprenents és pròxima al 100%. També destaca el grau de cooperació en els seus projectes, ja que mantenen una estreta col·laboració amb el Parc Tecnològic d'Andalusia i amb les empreses allí instal·lades. La seva proximitat geogràfica amb aquestes companyies facilita les activitats conjuntes, com a jornades de presentació de projectes, actes de benvinguda a nous estudiants o la Fira d'Ocupació Tecnològica. A més, el centre participa en activitats de divulgació de la FP Dual, amb trobades entre empreses i estudiants, i amb xerrades d'antics alumnes, la qual cosa contribueix a la seva difusió en els mitjans de comunicació.

En la categoria d'Altres Organitzacions, el jurat ha premiat a l'Associació d'Empresaris de l'Henares (AEDHE), entitat que porta treballant des de fa set anys en la promoció i difusió de la FP Dual mitjançant la seva activa participació en fòrums, jornades i tallers sobre aquest model formatiu. L'associació ha estat premiada per la cooperació, ja que col·labora amb multitud d'agents (conselleries, centres educatius, empreses, ajuntaments i institucions) canalitzant les sol·licituds de dualización de cicles i dóna resposta a necessitats molt variades de municipis i sectors del Corredor de l'Henares, el nucli empresarial del qual és el més important de la Comunitat de Madrid i en el qual més de 19.000 empreses desenvolupen la seva activitat. Així mateix, el jurat ha valorat el seu caràcter innovador i el seu suport a la difusió, ja que participa activament en diversos fòrums, jornades i tallers sobre FP Dual, i organitza una fira de les professions per a alumnes, en la qual participen centres d'FP i empreses per a donar a conèixer el model. A més, AEDHE té un gran compromís amb l'FP Dual, que es materialitza en la formació de tutors d'empresa, la impartició de tallers en instituts i la participació en la xarxa d'ambaixadors Som FP Dual.

Per a donar a conèixer aquests projectes de primera mà, la Fundació Bertelsmann i la Fundació CEDEIX, amb el suport de Premsa Ibèrica, organitzen el webinar 'IV Premi Aliança per a la FP Dual. Descobreix els millors projectes de Dual de 2020' amb la participació de les quatre entitats premiades que presentaran la seva aposta per la FP Dual i participaran en un debat tot això moderat pel periodista Roberto Brasero del grup Atresmedia. L'esdeveniment tindrà lloc online (Inscripcions aquí:

https://register.gotowebinar.com/register/2774890679099462160 divendres que ve 26 de juny de 10 a 12h.