Més de 180 persones van ser arrestades ahir durant les manifestacions que hi va haver a Hong Kong contra la imposició de la llei de seguretat nacional coincidint amb el 23è aniversari de la cessió de l'antiga colònia britànica a la Xina, ha informat el diari local South China Morning Post.

La policia va fer les detencions durant les protestes contra la polèmica norma, que van congregar milers de persones a Hong Kong malgrat la prohibició expressa de les autoritats hongkongueses.

La primera persona que va ser arrestada en aplicació de la llei, que preveu penes que poden comportar cadena perpètua per castigar intents de secessió, subversió, terrorisme o ingerència estrangera, va ser un home que duia una bandera a favor de la independència de Hong Kong.

A Causeway Bay, la policia va mostrar als manifestants una bandera amb un missatge d'alerta per comunicar-los que incomplien la normativa, però tot i així els manifestants no desconvoquen la mobilització.

Gas pebre

La Policia de Hong Kong va informar que ha detingut més de 180 persones per participar en les manifestacions no autoritzades, set de les quals sospitoses d'haver infringit la llei de seguretat nacional.

Agents antiavalots van carregar amb gas pebre per dissoldre les concentracions a Causeway Bay, segons van relatar testimonis presencials dels fets. En aquesta zona i a Wan Chai les protestes es van saldar amb danys a diverses botigues. Les persones arrestades, segons la versió de la policia, van ser detingudes per delictes que inclouen el de reunió il·legal i la possessió d'armes ofensives.

La Policia de Hong Kong va anunciar dilluns que desplegaria entre 3.000 i 5.000 policies dimecres davant les manifestacions pel 23è aniversari de la cessió de l'antiga colònia britànica a la Xina.

El Front Civil de Drets Humans, el grup que ha organitzat les manifestacions més importants que s'han celebrat a Hong Kong el 2019, havia promès que tiraria endavant la marxa que havia convocat tot i no tenir el permís.

La norma implica que el Govern de Pequín exercirà la seva jurisdicció sobre els casos «complicats» a Hong Kong, relacionats amb la interferència estrangera quan les autoritats locals no puguin fer complir la llei o quan la seguretat nacional del territori pateixi amenaces «greus o realistes», segons consta en el text.

El Govern de Hong Kong va publicar el projecte complet de la nova legislació després que el president de la Xina, Xi Jinping, promulgués la llei que el Congrés Nacional del Partit Comunista de la Xina va aprovar per unanimitat. I no es divulgarà la informació sobre el funcionament de l'Oficina de Seguretat Nacional.