El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha obert la porta aquest dimecres a declarar "abusives" les clàusules d'obertura en els contractes hipotecaris arran de dues preguntes prejudicials d'un jutjat de Palma i un de Ceuta sobre dos casos que afecten Caixabank i el BBVA. Així, l'alt tribunal amb seu a Luxemburg contradiu el criteri fins ara defensat pel Tribunal Suprem que considerava que aquesta clàusula quedava fora de la protecció que confereix la directiva europea de consumidors. D'altra banda, el TJUE també s'ha pronunciat sobre el retorn dels diners de clàusules abusives als consumidors. Segons Luxemburg, s'han de tornar, amb l'única excepció que la llei prevegui que el client pagui aquells costos.

La clàusula d'obertura en un contracte hipotecari exigeix al client pagar una comissió de l'1% sobre el límit màxim total del préstec. Amb la sentència, el TJUE obre la porta a reclamacions per aquesta clàusula. Segons l'associació ASUFIN, uns 8 milions de clients a tota Espanya podrien reclamar.

Segons la sentència de Luxemburg, el fet que una comissió d'obertura estigui inclòs en el cost total del préstec hipotecari "no implica que sigui una prestació essencial" del mateix i cal que els jutjats "controlin el caràcter clar i comprensible de la clàusula".

A més, assenyala que imposar al consumidor el pagament de la comissió d'obertura "pot causar en detriment del consumidor, contràriament a les exigències de la bona fe, un desequilibri important entre els drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte".

En aquest sentit, Luxemburg obre la porta a declarar abusiva la clàusula "quan l'entitat financera no demostri que aquesta comissió respon a serveis efectivament prestats i despeses que s'hagin incorregut, extrem que ha de comprovar el jutge nacional".

La sentència es refereix també particularment a la clàusula de constitució a les hipoteques. La clàusula de constitució imposava als clients el pagament de totes les despeses de constitució i cancel·lació de la hipoteca. Aquesta ja es considerava abusiva a Espanya, però la sentència del TJUE podria ajudar als consumidors a reclamar l'import pagat.

En aquest cas, el tribunal europeu defensa que els bancs han de tornar tots els diners referents a aquestes clàusules, excepte si la llei estatal contempla que corresponen total o parcialment al client.

D'aquesta manera, contradiu també el criteri del Suprem que demanava repartir la càrrega de les despenses mencionades en la clàusula entre el consumidor i el banc, i obre l'opció de rebre més diners.