El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat ha engegat una nova convocatòria d'ajuts per als pagesos i ramaders que inverteixin en equipaments que optimitzin i calculin les dosis adequades de purins per fertilitzar el sòl.

Aquests ajuts de mínims són per a l'any 2020 i inclou equips de mesura de la concentració de nutrients i/o equips electrònics de dosificació en cisternes d'aplicació o basses de purí, segons la publicació d'aquesta setmana al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Increment del pressupost

El pressupost d'aquests ajuts per a l'any 2020 s'ha incrementat en relació amb la convocatòria anterior, del 2019, fins assolir els 220.000 euros, amb un percentatge de subvenció que pot arribar fins al 60-70% de la inversió en funció de l'actuació realitzada. Els ajuts estan destinats a millorar la gestió agrària i mediambiental dels purins generats a les explotacions catalanes amb alguna inversió tecnològica.

Per poder optar a aquests nous ajuts, l'adquisició i instal·lació dels equips s'ha d'haver efectuat en el període comprès entre l'1 de gener del 2020 i el 15 d'octubre del 2020, i la sol·licitud s'ha de presentar entre el 15 de setembre i el 15 d'octubre del 2020, ambdós inclosos.

Evitar sobrefertilitzacions

Un dels supòsits previstos per beneficiar-se dels ajuts és l'adquisició i instal·lació d'equips de mesura de la concentració de nutrients (conductímetres o NIR- Near-infrared Spectroscopy-) en cisternes d'aplicació de purí, o en basses de purí.

Tanmateix, també s'inclou l'adquisició i instal·lació en cisternes d'aplicació de purí, d'equips electrònics de dosificació de l'aplicació de purins (amb cabalímetres, electrovàlvules i conductímetre, entre d'altres).

Així, l'objectiu d'aquesta nova convocatòria d'ajuts consisteix a apostar per un model de gestió de les dejeccions ramaderes que asseguri la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies. Es tracta d'un objectiu basat en la valoració de les dejeccions com a recurs i una fertilització ajustada a les necessitats dels cultius.

També inclou tecnologies per a l'aplicació de dejeccions, i, fins i tot, quan calgui, en exportar els excedents de nutrients.

La instal·lació d'aquesta maquinària hauria de permetre a les explotacions ramaderes conèixer, a temps real, el contingut de nitrogen dels purins i poder aplicar la dosi adequada als camps de conreu.

Amb la millora d'eficiència en l'ús dels nutrients, es vol evitar la sobrefertilització i l'excés de nitrats impossible d'absorbir pel cultiu.